fredag 9 september 2022

Ser du sprickan?

Korallerna tål inte de varmare vattnen. Isarna smälter med en hastighet som är direkt förödande, och indirekt hotar med höjda havnivåer. Men det är ingen idé att tjata för döva öron. Det finns de som hela tiden lyssnar uppmärksamt och intresserat på de högst insatta och välutbildade klimatforskarna jorden runt, och det finns de som bara slår dövörat till - oavsett allvar och tidsnöd.

När jag får sms:et i morse, när jag som bäst håller på att planera för en Fem särskilt fina med ett aktuellt tema, slänger jag nästan mobilen i väggen. För jag orkar inte lyssna på bråk-politik något mera. Jag vill inte höra ett ord till från de som mest ägnar sig åt att kasta skit på andra. Jag vill lyssna på klimatforskarna, jag vill att vi tar den globala uppvärmningen på allvar nu.

Översvämningar och superhetta, det biter inte på de som har bestämt sig för att det är andra som ska lösa klimatkrisen. De som tror att det fortfarande finns någon tid att spara. Tid att vänta. Det finns det inte. Vi måste reducera och effektivisera. Vi måste vara överens om vad som är hållbart och inte. Och vi måste sluta tro att det går att blunda för smältande isar och stigande hav. Vi måste vara överens om att de bättre bemedlade länderna i världen (vi som har levt över jordens tillgångar länge länge nu) behöver ta det största ansvaret för att stoppa den skenande uppvärmningen av planeten. Det kan vi bara göra om vi röstar för miljön. Alltid. Inte bara när det råkar vara riksdagsval. Vi måste alltid sätta miljöfrågorna överst, annars finns det snart inte något land att bråka om.

Med det sagt ska jag ta mig en kopp kaffe. Eller kanske hellre en nybryggd kopp te. English tea. Och fundera vidare på de Fem särskilt fina vintage-tingen, med brittisk känsla, som jag ska fotografera strax. Och visa er.

Sköt om er.

Och kram.

ps På tal om floskler. Jag talade, så sent som igår, om att jag var/är allergisk mot dem. Men nu måste jag få säga en själv. Bara måste. En helt sann floskel: Det finns inget vi och dom. Det finns ingen spricka. Det finns bara vi.

Och de som vill så split och dra isär och skapa osämja, de kan ta sina oönskade sms och dra dit pepparn växer. Eller ta ett överhettat dopp i Grönlands snabbt smältande isvatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar