torsdag 29 september 2022

Never som betyder aldrig som betyder never

Det är för iraniernas kamp, det är för de unga ryssar som inte vill kallas in i ett krig som inte är deras, det är för ännu en båt full med människor som sökte sig ett bättre liv (där återigen många dog, flera barn inkluderat), det är för alla deras skull som jag gjorde den här bilden. Det är för de mänskliga rättigheternas skull, för kampen mot högerextremismen, populismen, rasismen, generaliserings- och syndabockspolitiken som vi ser växa fram både i när och fjärran som jag printade ut den. Den är för medmänsklighetens skull, för demokratins och solidaritetens, som den kommer sättas upp här någonstans - bilden med det ibland helt nödvändiga ordet på.

Det är för pojkens skull. För alla pojkars skull. Och för alla flickors förstås. För tanternas, gubbarnas och alla oss lagom medelålders. Det är för allas vår skull, här hemma och världen över - som vi måste fortsätta säga ett bestämt nej till inskränkningar av asylrätten. Det är för jordens bästa, som vi måste bejaka mångfald bland djur och människor. 

Det finns inget bakåt, oavsett hur bakåtsträvarna vill dra tillbaka oss till några så kallade fornstora dar. Det finns bara erfarenheter att dra, alltid, av det som hänt i historien, inte minst den förfärliga förintelsen. Den började med hårda ord, generaliseringar, förenklingar och godtyckliga utpekanden - och hur den slutade vet vi alla - med mord. Massmord. Folkmord. På judar. På romer. På homosexuella. På funktionsvarierade. På sjuka. På gamla. På lite-vem-som-helst-som-inte-passade-in.

Det är en absolut nödvändighet - att fortsätta jobba för en bättre värld, och inte acceptera en politik som inte bejakar våra olikheter. Din och min unika uppsättning egenskaper, kunskaper som självklart berikar och leder till en bättre framtid, för oss alla.

Det var bara det. 

Sköt om er.

Och kram.

/helena

ps Här hittar ni texten som handlar om det där ordet aldrig. Och om löftet till pojken. Ett ord vi håller hårt på, oavsett vart vindarna blåser. Ett löfte vi avgav för längesedan. En medmänsklighet och en livshållning som alltid, alltid bor inombords. Långt innan. Långt efter. Alltid. Alltid. Oavsett väder och vind. Oavsett valresultat. Oavsett energikris. Oavsett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar