onsdag 20 juli 2022

I Limmared, igen

Hej på er. Hur har ni det? Huvudet upp och fötterna ner, hoppas jag. För här får ni följa med på utflykt. När termometern visar uppåt och bostadspriserna neråt, åker vi iväg en sväng. Åkte på vintage-äventyr i miniatyr, skulle man kunna säga. Bara några få mil bort.

Vi hamnade i Limmared. Här, i den gamla glasbruksorten, där antik-affärer och retro-butiker numera står som spön i backen.

Vi nöjde oss med ett ställe. Ett ställe som tilltalar oss loppis-råttor med goda intentioner och välgörenhet i blick. 

I Butik Återbruk kan man hitta allsköns saker med lite ålder och lagom skamfilad yta. Men också en nypa nytillverkat.

Jag började med att kolla igenom porslinsavdelningen.

Det var faktiskt mer folk i butiken än vi trodde att det skulle vara. Trodde varenda ledig sommarvän låg och guppade i något svalt vatten, när eftermiddagen visade sig från sin varmare sida.

Man behövde inga vantar direkt. Men till vintern måste väl de här sprillans nya vara precis vad man behöver? På våra (fortfarande relativt) kalla breddgrader. Köpa snygga, handtillverkade sockor en dag i juli, kan ju vara bästa framförhållningen, tänker jag. Som present eller så. Snart är det ju jul igen!

Det var det. En liten men naggande god vintage-utflykt. Dags att bege sig hemåt igen. Men vad är det där?

Aha, just det - antikveckan. Vecka trettio, snart snart, har de femtontalet olika vintage-, retro-, second hand- och antikbutikerna i Limmared öppet längre och mer än i vanliga fall. Då kan man gå från butik till butik nästan hela dagarna långa och bara njuta av allt nött och stött och sött och smått oumbärligt med patina på. Så det så.

Men vi skulle hem nu, som sagt. Vi kan ju åka hit i stort sett när som helst. På tisdagar och torsdagar och på lördagen med, har de öppet några väl valda timmar - året om. Bara tre mil bort från vår kära hemstad Borås.

Först lite läskande, svalkande färdkost förstås. En passande Piggelin-paus på vårt nya halvgamla fat. Fint så.

Hej då antikälskande lilla Limmared, vi ses, igen. Och igen.

Sköt om er.

Och kram.

/helena

ps Butik Återbruk, ett second hand-ställe där man kan hitta både det ena och det andra, om man bara letar på loppis-vis: Högt och lågt och tålmodigt. Vi tyckte kanske inte att vi hittade så mycket matnyttigt den här gången, kanske väntar de med att ta fram de riktiga godbitarna till nästa vecka? 

Hursomhelst fanns det många knopplister, till exempel. För den som drömmer om ett hem med shaker-vibbar, kanske. Och en hel del prisvärda portföljer. För den som ska bära mycket skolböcker med sig under hösten, kanske. Lite så. Och ett par, tre tomtar på loftet (och kulor och adventsstjärnor och annat gnistrande) kan man också hitta där, en sådan här alldeles vanlig och ovanligt varm sommardag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar