fredag 29 juli 2022

Långsamt leder ju också någonstans

- Pinna på lite nu, älskling...

...sa en Cepaea hortensis, trädgårdssnäcka, till en annan.

Med det sagt vill jag önska er ännu en skön sommarhelg. En i långsamhetens tecken. Ett par lagom lata dagar, kanske? Som liksom sniglar sig fram. Utan att överdriva lättjan förstås, vi vill ju inte börja lämna slemspår eller så efter oss. Eller? Hehe. 

Fattar inte varför jag alltid vill kalla de här små för vinbärssnäckor, de heter inte så, det finns inte ens något som heter så, tror jag. Vinbergssnäcka finns, men de är visst större och gråare. 

De här små kallas trädgårdssnäckor, inget annat. De är visst lätta att förväxla med parksnäckan, men det är ju en annan sak. Trädgårdssnigel finns också, men den har inget skal. Ja, det finns mycket att lära sig om snäckor och sniglar, som ni hör.

En viktig sak att memorera är att det finns flertalet bruna sniglar som liknar mördarsnigeln, som är helt harmlösa. Som brun skogssnigel, till exempel. Och röd skogssnigel, som är lite mera rödbrun. Dvärgsnigeln har också en liknande färgskala, fast den är mindre och verkar knappt ens gilla trädgårdar. Alltså, bäst att läsa på först, innan du börjar jaga mördarsniglar då.

Fast allra först måste vi lura lite på hur en översättning skulle kunna låta. För våra vänner med annat språk och så. (Och då menar jag inte snigelspråket...). Lite åt det här hållet, vad tror ni om det:

- Move it, move it, baby... 

...said one garden snail to another.

Sköt om er.

Och kram.

/helena

ps "... Sniglar härstammar från snäckor som en gång lämnade havet och kröp upp på land. Snäckor har ett spiralvridet skal på ryggen, ett praktiskt krypin som skyddar mot både uttorkning och rovdjur. Ändå har skalet hos en del snäckor tillbakabildats. En snigel är helt enkelt en landsnäcka utan skal.

Kanske tänker du på sniglar som jobbiga växtmarodörer, men faktum är att de flesta av dem hör till växternas medarbetare. Deras slemspår gör jorden stabilare, luftigare och bättre dränerad. Det gör att växternas rötter får syre samtidigt som det blir lättare för dem att tränga sig fram genom jorden när de växer. 

Visst finns det några arter som kan skada vissa växter, spansk skogssnigel till exempel (eller mördarsnigel som den kallas). Men de flesta sniglar äter helst sådant som redan har börjat förmultna. I naturen har de en viktig roll som nedbrytare och deras avföring är prima växtgödsel! ..."

/ur Land

från en artikel som heter: 10 sniglar du kan träffa på i Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar