tisdag 19 april 2022

Grattis alla små och stora och underbara ord!

Ja, det är ju inte förrän på lördag, egentligen. Bokens egen dag. Världsbokdagen. Den 23:e april. Gå gärna in till UNESCO, om ni vill läsa mer om uppkomsten och ursprunget och tanken runt dagen. Det handlar om upphovsrätt och annat viktigt. Det handlar om den livsviktiga litteraturen. Författare, skribenter, skriftställare av alla de slag. Jorden runt. Översättarna, inte att förglömma.

GRATTIS! Jo, jag vill börja den riktiga vardagsveckan med att påminna om Världsbokdagen. Kanske kan det påminna någon om att gå in och kolla vad just eran stad, kommun, region, by, stadsdel, samhälle och så vidare hittar på för att uppmärksamma bokens dag - och plats - i världen. 

Världsbokveckan, det låter nästan ännu bättre - och framförallt längre. Fler ord som får ta plats. Långa och korta. Koncisa och precisa. Flummiga och runda. Och raka. Bra bra. Viktigt och kul, är också två bra ord.

Läste något om bokbytardagar någonstans. Bra grej att kunna byta ut sina utlästa böcker mot någon annans utlästa böcker, som blir som nya för dig. Uppläsningar och författarsamtal. Poesi. En massa ord-godis som händer där ute. Gå in på just ditt biblioteks hemsida. Din stads hemsida. Leta i alla digitala kalendrar och hitta något för dig att ta del av, med boken i fokus.

Det var den påminnelsen det. Nu tänkte jag skriva något själv också. Något litet bara. En vårdikt? Nja. Brukar ju ha som tradition här inne att skriva en anti-vårdikt. Alltså inte som i anti själva våren, utan som i ett försök att skriva om våren på något annorlunda sätt än att bara tjata knoppar och fågelsång. 

Inget ont om fåglar eller spruckna löv, men det känns ju väldigt gjort. Lättare sagt än gjort att skriva en vårdikt (dessutom för femtielfte gången) som ska vara originell och speciell och samtidigt ändå läsvärd och relevant. Hm. Men men. Vi gör väl ett försök. Ett nytt försök. En ny vår. Here we go:

 

När gräset är tillräckligt ljummet för att rullas runt i, 

åtminstone om man är hund, då vet man

snart är det sommar

men först ska det visst hända något annat

Spring för livet, sjunger någon, och det handlar om något annat

Spring i benen, sjöng någon annan, lika samma, fast inte alls

Om sommaren

Bränd

Bländad

Årets majblomma - är det du? Min fru?

När du köper den tummad av en liten hand, då vet du

När du fäster den på den tunna jackan, då vet du

Gruset, det är inte där överallt på de bara gatorna längre, då vet man

Ibland längtade du efter den, ville att vintern skulle springa fortare, ikapp

Fast inte ända fram till sommaren

Skynda långsamt, säger poeterna

Om våren.


<3

/helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar