torsdag 14 april 2022

Säg hej och då och lycka till

- Jag ska åka till Ukraina.

- Va? Sa jag.

- Jo, jag har bestämt mig, det finns inget du kan säga för att övertala mig att stanna.

- Va! Sa jag.

- Är du galen, inte riktigt klok i huvudet?! Sa jag.

- Och hur i hela fridens namn hade du tänkt att jag ska klara mig själv, utan dig? Sa jag. Med gråten i halsen.

- Men hallå! Sa hon.

- Du är ju en tant. Sa hon.

- Du ska inte ha någon nalle. Och förresten har du ju mannen, han är ju precis som en nalle, fast lite större. Sa hon.

- Men vi som har gjort så mycket viktigt tillsammans, vädjade jag och fortsatte med ett sista försök:

- Skrivit låtar ihop och allt. Men hon lyssnade inte på det örat längre, Nalla. Hon hade verkligen bestämt sig.

Så kom det sig, att den kära, och ibland utseendemässigt något provokativa, kvinnliga nallen Nalla begav sig till Ukraina, för att försöka finnas där för ett av de barn som inte har flytt från krigets fasor ännu. Hon fick gott sällskap. Av ett spel. Och en liten present. Nån kudde slank visst med. Och en filt. Och ganska mycket mat.

Så, hon sitter inte där längre, i korgstolen, eller i någon annan av det lilla hemmets sittmöbler för den delen. Hon är på väg. Lite sur blev hon, när jag konstaterade att det skulle bli som mjukt emballage till tandkräm och konserver och annat livsnödvändigt som hon skulle få åka flyttkartong.

- Och jag som trodde att det skulle bli första klass, med ett så viktigt uppdrag. Sa hon. Lite purket, innan hon log igen. Sitt modigaste leende log hon. Det som hon hoppas ska bli till nytta där borta, för någon liten viktig person - i skuggan av den fruktansvärda krigshärd som Ukraina har förvandlats till.

Den ukrainska posten har vädjat om hjälp med att skicka förnödenheter till landets kvarvarande invånare. Hos Postnord kan du få mer information om vad och hur du ska skicka. Du står för grejerna, de står för frakten. Mestadels mat, förstås. Hygienartiklar, värmande underställ och ett och annat smått och gott efterfrågas, som saknas där borta. 

Som sagt, gå in på postens hemsida där du bor, så kan du se hur det går till från just det land du vill skicka ifrån. 

Här i Sverige är det bara att klicka in sig till postnord.se och läsa mer. Du skickar i flyttkartongs storlek. Max tjugo kilo. Max två kartonger kan lämnas in per tillfälle. OBS! Lämnas in på närmaste Företagscenter, det går inte att lämna hos vilket postombud som helst. 

Men, börjar låta som en repad LP, läs aktuell information innan du köper, packar och lämnar in. Listan med önskvärda förnödenheter kan förstås revideras och uppdateras efter hand. Hittas på hemsidan under rubriken Aid for Ukraine.

Och du, glöm inte att det du skickar ska vara fräscht och rent och nytt (eller i nyskick).

Så. Säg hej då. Och lycka till. Till den modiga modiga nallen med de rara ögonen. Hon har åkt nu - Nalla. På viktigt uppdrag.

Sköt om er.

<3

/helena

ps Tänkte att det säkert är någon som vill göra samma sak, och skicka livsnödvändigheter till folket som finns kvar och kämpar i Ukraina, och att ni kanske skulle ha nytta av att läsa vad just vi skickade, som inspiration och exempel. Vi har ju inte skickat alla typer av varor och produkter som efterfrågas, men vi försökte ändå få till en hyfsat varierad och bra blandning. Kartongen ska dessutom märkas tydligt med alla innehållande varor på utsidan, för sorteringens skull när det kommer fram. På engelska, för oss som inte behärskar det ukrainska språket. Här kommer vår lista då:

* Canned food: pears, peaches, sliced mushroom, cherry tomatoes, meat- and vegetable soup, ravioli meat, ravioli vegetarian, small carrots, beans, tuna fish in water, tuna fish in oil.

* Pastas, Barilla: farafalle and penne

* Noodles

* Müsli granolas

* Teabags

* Candy for kids

* Polly, chocolate candy

* Cookies, crackers

* Fruit porridge (for children)

* Dry dog-food

* A little cat-food

* Tothpaste (for children)

* Soap-bars

* Plaster (small band-aids)

* Bags for trash

* Wet wipes

* Dry wipes

* Sanitary towels

* Dish-cloths

* Sponges for cleaning

* A pillow (small with case)

* A small blanket - or to be used as a big table-cloth

* A small gift (A little hopeful gift to put around your neck. For someone between six and one-hundred-and-six :)

* Deck of cards

* Memory game (for children)

* A knitted scarf

* Teddybear (namned Nalla)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar