torsdag 2 juni 2022

Fem särskilt fina - inomhus-bersån

Man kanske inte har någon trädgård. Ingen prunkande kolonilott. Knappt en balkong att gå ut på, och ingen liten rufsig täppa alls. Inte ens en trappa. Och absolut ingen veranda med spröjs och snickarglädje. Så, vad göra? Fixa sig en liten hörna inomhus, förstås. En mysig plats, kanske intill ett fönster med grönskande utsikt.

Vi tar det från början. Allt börjar med en skön plats att sitta på, som farmorsfåtöljen här hemma hos oss. En kudde med ett långt liv bakom sig - och din rygg framför. Vi plockar fram en bricka, som står på en gammal träkista, som vi plockade fram först. Fem särskilt fina vintage-saker har vi redan framför oss. Men här kommer det mera. Många fler grejer än så, ska få plats i vår inomhus-berså.

Bucklig, välanvänd kaffebricka på plats. Uppe på en hattask som råkar ha exakt rätt mått. Bra grej. Annars, om man inte har någon hattask alls, går det ju bra att ställa valfri vintage-bricka direkt på kistan/bordet man ställt fram. Bara bra att böja sig lite längre ner och fram - stretching av bakelsehänder och kaffefingrar - bra bra!

När fingrarna är färdig-stretchade är det bara att botanisera bland våra snirkligaste koppar, gärna med blommor på.

Kaffepulver, te och saft hämtar vi i ett nafs, från kökets moderna paket och flaskor och så. Men den gamla rostiga kaffeburken är mycket finare att se på! Ögonfröjd.

Tänk om det vankas gräddig tårta också? Med massor av illröda jordgubbar på? Bäst att plocka fram tårtspaden med patina på. (Kanske den enda spade du tänker dig komma nära i sommar? Tårtspadar frestar ju inte på ryggen så mycket, vetja. Haha.)

När vi dukar med Fem särskilt fina (och fler därtill) vintage-grejer är det bara fantasin som sätter gränser. Den roliga dam-vasen från Guldkroken kan mycket väl agera tårtspade-hållare en stund. Så att vi inte får fläckar på vår inomhus-gräsmatta, såklart.

Då så, klappat och klart och nybryggt kaffe snart. Bara att hallongrotta in sig och ta för sig från våra smäckra små fat.

Fick tanken om en inomhus-berså när jag hörde att det kanske ska bli en regnig sommar. Då är det ju bara att flytta in hela trädgårdfesten istället. Det viktigaste är ju inte vädret (mer än ur klimatsynpunkt naturligtvis), utan det trevliga sällskapet? Nej, det viktigaste är ju de redan använda sakernas magi, förstår ni. ;)

Sköt om er.

Och kram.

/helena

ps Den där rostfria brickan alltså, med sina fåglar och blommor och blad. Hur många olika sätt kan jag ha använt den på, sedan jag fann den i en kuriosabutik för många år sedan? Anslagstavla, jo då, det var den ett tag. Reflektionsyta bakom en lampa, funkade den också finfint som. Och bara som bricka då, att lägga böcker eller något annat gott på.

Och en sådan här hattask, den kan faktiskt fungerna som ett lågt - men stadigt - utflyktsbord, tänker jag mig. När man bara har en filt med sig ut och lägger den direkt på marken. Om det är ojämt och stenigt och lite oländigt, då kan hattasken lätt placeras på täcket som just ett nätt camping-bord. Snygga är de ju också, och lätta att bära med sig. Bara ett tips. 

Bara att börja spana efter snygga vintage-saker som kan göra sommarfikan så mycket bättre då. På auktion. På loppis. I antik- och retrohandeln. I second handaffären - gärna någon med socialt patos och livsuppehållande arbete för ögonen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar