lördag 18 juni 2022

Ufots perspektiv & Lycklig kökslucka

Exakt så här skulle jag vilja måla våra köksluckor. Vajande, böljande grönska i kombination med persiennernas ränder. Hur fint? Exakt så fint ser det ut vid en viss tidpunkt i vårt kök nu, i denna ljuva sommartid. En vänlig grönskas rika dräkt där ute. En grönska som avspeglar sig likt en overhead-bild på luckan här. Eller som en miljövänlig power point? Om vi nu ska uttrycka oss lite modernare.

Likt två ufon, föreföll mig gatlamporna häromkvällen. I den ljusa sommaraftonen förblev de släckta, men jag kunde inte låta bli att undra vad de skulle undra - marsmänniskorna, eller vad vi ska kalla dem. Aliens. Vad skulle de säga nu, om de svängde förbi?

Skulle de Ah:a och Åh:a sig över hur oääääääääääääändligt vackert det är överallt? Skulle deras ögon nästan bli kliande och stickiga av allt det gröna, för att de aldrig upplevt något liknanade i hela sina rymdålderslika liv?

Vad tror ni? Skulle de vilja inta alltihop? Bara kliva ur sina silverglänsande kapslar och rulla runt i gräset, som lyckliga valpar?

Ja. Jo. Det måste nog vara så. Spenaten är så frodig just här och nu. Eller om vi ska kalla det mangold, för variationens skull? Eller så går det väl lika bra med selleri? Hehe. 

Anyway. Skulle de tro oss, utomjordingarna, om vi talade om hur vi människor misskött jorden i många många många år. I århundraden. Hur vi utarmat och övergött, skövlat och förstört. Tagit allt det sköna gröna förgivet bara. Skulle de tro oss, om vi berättade hur vi burit oss åt?

Nej.

Kort och gott.

Men vackert är det ändå, fortfarande, åtminstone på ytan. Nu måste vi bara gå till botten med det hela också. Sluta strutsa. Sluta gömma huvudet i sanden. Det finns inget "vänta lite bara" här längre. Det är NU som gäller. Nu måste vi rösta för klimatets skull. Nu. Eller aldrig.

Jag vet i alla fall vad jag väljer. 

Sköt om er.

Och kram.

/helena

ps Lycklig kökslucka. Ufots perspektiv. Så heter alltså två av de senaste foton/bilder som jag fixat och donat till. Till er. Till jorden, och till alla de som arbetar för dess bästa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar