onsdag 1 juni 2022

Här hemma - Povel och påhittighet på g

Här, eller rättare sagt där, längst bort där, pågår arrangering och fotografering. En Fem särskilt fina håller på att födas, så att säga. Och viss föda ingår, om ni förstår. Och gör ni inte det så kommer ni att göra det, sedan, då.

Om ni tycker jag pratar en aning kryptiskt och tillkrånglat beror det säkert på musiken som står på. Håller låda.

Håller låda och sjung-snackar på sitt oefterhärmliga vis, gör han - dagens födelsedagsbarn: Povel Ramel. Etthundra år, skulle han blivit just idag. Det uppmärksammas på många sätt runt omkring. Här hemma har vi satt våra fem CD:s i samlingen De bästa av Povels mångsidor (Karamelodier i kategorier) på random och repeat. 

Samba-takter och andra takter och knasiga ordvrängerier som får smilbanden att vrida och vända sig uppåt: - Jag snackar spanska, inte bra, men ganska. Haha. Knasboll. Knasbollarnas knasboll, i den mest positiva av bemärkelser. Glömmer aldrig när vi såg honom live. Oslagbart. Vilket liv sedan då, han hade. Fullt av toner. Några i moll, förstås. De flesta i dur, som tur är.

Tänk att det är så många år sedan han lämnade jordelivet, känns som det var igår vi såg hans glada fejs och keps i närmaste TV-ruta ju. Livets gång. Suckarnas gång. Men alltid en spännande sång på gång, säkert även nu. Var han än är.

Nu får vi nöja oss med att hans musikaliska livsgärning lever i allra högsta grad.  Inom oss, inte minst. Här och nu sjunger han visst om en resebyrå. Jodå. Och om en Flamänka. Haha, ja, kan tänka. Tänka, det kunde han verkligen.

Är ni nyfikna på vad det är som föevigas där längst bort i en av mina arbetshörnor, säger ni. Hm. Ni kan väl få er en liten närbild till livs då. Hallongrottor. Från bästa Bageriet på Östermalm (nej, inte i Stockholm, Östermalm i Borås, såklart. Som de bakar. Och smakar. Mums!)

Vi avslutar med ett jazzigt outro. Oj, som han hade musiken i blodet, den gode Ramel. Povel - GRATTIS!

Sköt om er.

Lyssna på bra musik.

Och kram.

/helena

ps Här hittar ni månadens första lilla inpass (eller inlägg, som vi ju brukar kalla dem). Fin bild där. Tro mig.

Och på Povel Ramel-sällskapets sida kan ni läsa om allt som hänt och händer i Povels anda. Inte minst börjar det bli dags för en KaRAMELodiktstipendieutdelning (femte juni) igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar