tisdag 8 november 2022

En ljus och fräsch inventering

Även om man inte vill överdriva eller stressa fram något för tidigt, kan man ju börja förbereda lite grand ändå.

Snart nog är det trots allt advent, och om vi vill ha ett extra ljus tänt, en stund innan dess, är vi förstås förlåtna.

De här skålarna, de har funnits med sedan min barndom. De var ändå fler än fem då, kanske sju eller åtta. Några har slitits ut, tror det brukade bli en och annan god röra i dem. Kanske någon härlig sockerkakssmet. Nu har jag dessa fem kvar - och den minsta är så rar!

Inventerar som bäst hur många kronljus det är kvar i den där trettiopacken som jag köpte i våras, eller om det var förra vintern. Hursomhelst har vi tänt sparsamt med ljus, för att spara naturen. Men nu när mörkret går och lägger sig så tidigt och snart ligger och drar sig en bit fram på förmiddagen, då kommer självklart sterainljusen fram. Förmodligen blir det en påse värmeljus också, vad det lider. Men bara en, av tämligen modest storlek.

Vad tror ni? Skulle de här fina vintage-skålarna fungera som någon slags adventsljusstake? Eller ska vi bara fylla dem med diverse väldoftande snacks? Lägga ett par kanelstänger i någon och en stjärnanis eller två i den lilla?

Jaja. Har inte bestämt än exakt hur de ska användas. Men deras rutmönster (stiliserade tulpaner?) är alltför kärt för att bara stå och skräpa i ett köksskåp jämt. Tycker det är fint att det är fem, då kan man starta advent redan i novent, som vi säger numera. Tjuvstart på julmyset, det är vi värda, även om det är tråkigt när man börjar tröttna på att se all tingeltangel-reklam redan i oktober.

Men men. Men vintage-sakerna - de tröttnar vi ju aldrig på!

Sköt om er.

Och kram.

/helena

ps Kritvita ljus, tycker de är lite trista faktiskt. Är inte mycket för det där så kallade krispiga, vill hellre ha lite murrigare, som ni vet. Provade ju att färga in dem med hjälp av kaffe. Jodå. Två ljus i ett kaffebad över natten. Det blev väl sådär. Vekarna blev beige-bruna och bra, men själva ljusen ändrade knappt färg alls. 

Te? Har ni provat att färga in ljus med det? Tänkte prova det härnäst. Vi får väl se vad som blir bäst. Kaffelatte-tonat eller lätt te-skiftande. Kallt kaffe alltså, om ni vill prova. Och kallt te. Men gör det gärna ganska starkt, för effektens skull.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar