fredag 4 november 2022

Här hemma - hudlöst och nära intill

Helg igen. Hur gick det till egentligen? Tiden alltså, den flyger fram. Eller galopperar. Hästhoppning i världsklass, världscupen, kul kul. Vi såg det från Frankrike, senast då, förra helgen. Tror det är i superromantiska Verona härnäst, på söndag, men där får ni faktakolla. Hursomhelst. Hursomhäst kul. Hehe.

Stephen och Steven, var är ni? När man behöver er som värst, och bäst? Skräckmästare. Två herrar som borde göra ett samarbete varje år, tänker jag. Då skulle man garanterat inte råka ut för några riktigt dåliga skräckfilmer. Jag menar, det är ju skillnad på en dålig-dålig och en bra-dålig rysare. En bra-dålig ser jag gärna. En som inte har en bildlig mästare bakom kameran, eller ett knivskarpt manus i ryggen, går ju alldeles utmärkt att rysa lite till. Och mysa, sätta skrattet i halsen liksom. Men en dålig-dålig, då åker bara mungiporna hiss rakt ner. Då börjar gäsparna snart möblera om ett förväntansfullt ansikte till ett bottenlöst trött dito. G-Ä-S-P-A-R.

King och Spielberg förstås, om ni inte förstod det. Stephen och Steven alltså. Två mästerliga skräckmän. Eller får man kanske säga gubbar nu då, med ålderns rätt. Mästerliga skräckgubbar. Även om båda sysslar med annat också, som det brukar vara med konstnärliga, banbrytande genier. Anyway. Hade varit som en dröm om de skapat något tillsammans, helst varje år intill tidens ände. Och gärna långt där efter också. Håll med om det!

Annars? Jo, tackar som frågar. Läser om hallbibliotek. Huh? Jo. Något briljant som de har kommit på i Värmland tydligen. De låter barnen i förskolan låna hem en bokpåse som vandrar från ett barn till ett annat med hjälp av deras krokar i hallen. Vilken bra grej. Allt som kan få barn att upptäcka böckernas värld tidigt - gärna tillsammans med sina vuxna - är ju bra idéer. 

Här ska tändas ljus. Här ska mysas. Här ska rysas (om vi lyckas hitta något bättre än The Sadist. Det är inte alltid gammaldags thrillers håller måttet, även om vi har sett många gamla skräckinjagande filmpärlor genom åren. Kanske att vi skulle ge oss på självaste Nosferatu? Lite blodtörst för cineastådrorna. Hm. Ja, kanske det.)

Hoppas er helg blir ljus. Och lagom mörk.

Sköt om er.

Och kram.

/helena

ps Alien. Det är svaret till Jeopardy-frågan: Vilket är den bästa skräckfilmen ever ever någonsin? Enligt mig alltså. Fast det inte är herrarna jag nämner ovan som är inblandade här, men Ridley Scott kan ju också regissera i världsklass. Den är bra på så många olika sätt. Gillar till och med att de håller till i rymden, vilket jag ofta kan ha lite svårt för. Aliens, så att säga. Filmer i plural.  Flera av dem är ju bra, men ettan från 1979, den smäller väl ändå högst. 

H. R. Giger. Låter namnet bekant? Inte? Det var han som visuellt skapade själva monstret i Alien. Designade det och så. Han har dessutom skapat framsidan, och insidan, till ELP-LP-omslaget som står framme på display hos oss just nu. En tidig sjuttiotalare. Fyller femtio år nästa år - i november faktiskt. Men det är en annan helt annan historia, som det brukar heta.

Om ni vet vad skivan heter, då får ni guldstjärna. Och som grädde på moset kanske ni vet vad titeln är synonym med, något snuskigt tydligen. Förlåt för det, men det är ju helg och vi är väldigt Filip & Fredrik-influerade just nu, mannen och jag. Tittar varje ledig stund (frukost, lunch, fika och middag) på något avsnitt av Alla mot Alla. Kan det vara världens allra bästa frågesportprogram? Och småsnuskigaste? Och knasigaste? Ja, förmodligen. 

Var länge sedan vi tog oss tid att ägna en hel säsong vår uppmärksamhet. Men den här hösten kändes det helt rätt, som helt rätt tröst i dessa post-valtider. Vilka skulle kunna distrahera en från att tänka på en politiskt dyster verklighet lika effektivt och gapflabbande som självaste F & F och deras fullständigt magnifikt ihopsatta lag? Inga. Inga i hela vida världen. Så mycket nonsens man "lär sig". Underbart! (Hoppas bara inte att alltför mycket viktigt trillar ur skallen när allt det där faktaspäckade och lättsamma också ska få plats...).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar