torsdag 14 maj 2020

En kvinnlig kil i gubbväldet


Jag skulle inte våga räkna - hur många böcker med manlig avsändare vi har i våra bokhyllor. Men sanningen är ju att väldigt många män har skrivit väldigt många bra böcker. Genom historien är det så. Ett faktum.


Historiskt sett har kvinnorna inte haft samma möjligheter. Länge ansågs flickor inte ha lika bra hjärnor som män (!!??!!) . Bara en sådan sak. "Bara". Ett gott läshuvud upptäcktes inte lika lätt hos någon som var satt till världen mest för att behaga och passa upp och vara snäll och dekorativ. Att historiens kvinnor ändå har överbevisat allt det där är ett annat ovedersägligt faktum.

Men inget av allt det där förklarar förstås varför det är så få kvinnliga författare i våra hyllor. Relativt få. Fast jo, det finns en förklaring, eller två:

För det första är det som finns kvar i våra rejält utrensade bokhyllor mest böcker som vi kan kalla för fotoalbumsböcker. Alltså böcker som bär på ett minne som man vill spara och vårda. Ett fragment av tid och en läsupplevelse som måste konserveras. Som ett bleknat, men ständigt aktuellt, fotografi. Sedan finns där fortfarande ganska många som vi aldrig har läst. En del ärvda, en del köpta för länge sedan och sedan bara lagda på hög. På vänt. På tid som aldrig kom. Eller åtminstone inte har kommit ännu.

För det andra köper vi sällan nya böcker numera. Vi lånar och byter och så. Och får, någon gång då och då. Inte så mycket nyinköp alltså, förutom en och annan på second hand-marknaden naturligtvis. Många litterära rektanglar har nått hemmet via blandade, mustiga, svagt mögeldoftande inropade auktionslådor.

Därför finns det för få kvinnor i våra bokhyllor.

<3
/helena

ps Nu är böckerna vi fick förmånen att dela ut slut. Minns ni att vi brukar förmedla recensionsexemplar av nya böcker, via den snälle bokrecensenten? Jodå. Drygt trettio volymer har fördelats mellan vänner, bekanta, grannar och skolbibliotek. Några blev kvar här hemma. Ett antal tog plats i det fina hörnskåpet som utgör det lilla perrongbiblioteket i Mollaryd. I utbyte mot - tror det var minst fem - x antal nya böcker "lånade" vi med oss tre böcker av tre kvinnliga författare. Tre som jag verkligen ser fram emot att läsa. Tre som gått under radarn eller missats eller inte hunnits med. Kan inte säga så mycket mer om dem än, måste ju läsa dem för att kunna tipsa. Många goda lässtunder väntar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar