tisdag 19 maj 2020

Fem särskilt fina - Blåvita moderskänslor


Fast det är nog mest rödvita känslor här. För tre av de fem fina den här gången kommer från Danmark.


Här har jag tänkt till, på temat mamma och barn. Allt började väl ändå med ägget? Eller var det med...


...havet? Livet tog ju sina första stapplande steg i vattnet, innan det steg upp på stranden. Lite som...


Venus i sitt snäckskal. Ungefär alltså.


Nej, det är inte samma foto två gånger. Det finns faktiskt två kompletta - söta - uppsättningar fötter på det här.

  1. Gillar den lilla gräddkannan från Gustavsberg. Bell. Porslinsserien jag samlade på som ung. Idag finns nästan bara den här delen kvar, plus något fat. Funkar finfint till en minibukett. Eller som unik äggkopp.
  2. Handbroderade tygservetter, vem håller på med sådant till vardags? Förmodligen inte särskilt många. Men till lite festligare sammanhang passar de ju bra. Till middag för två till exempel. Mor. Och barn. Ett. Och två.
  3. Kopparna. De kungliga. Danska, som sagt. Med årsringar på. Och något annat läckert mönster på den andra. Två udda koppar. 1972 och 1977. OS-år. Och ett av rockvärldens sorgligaste ögonblick. När självaste kungen dog - The one and only Elvis Presley.
  4. Havet. På tavlan. Av en dansk konstnär född 1931. Den här ropade jag in på slaguaktion för många år sedan. Bara för att det ser ut exakt som sanddynerna vi passerade på väg ner till sommarlovets hav när jag var liten. Fast det här är säkert på den danska sidan. Same same liksom.
  5. Mors Dag 1978. Då hade jag precis fyllt åtta. Har ju flera olika sorters morsdagstallrikar, men den här - danska! - har det allra finaste motivet. Gillar särskilt att deras randiga klänningar verkar hänga ihop på något sätt. Som att man inte riktigt vet var den ena slutar och den andra börjar.

<3
/helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar