lördag 13 november 2021

Livsviktig bukett, av Linnea Wermeling, från Unicef

Det är inte för sent att köpa en bra present till far. Om han har varit extra rar kan ni köpa ett helt tält till honom, till exempel. Fast han får det inte själv, någon där ute i nattkylan och kölden, får det. Någon som är på flykt undan en ohållbar situation, får det. Får ett tillfälligt tak över huvudet. För att överhuvudtaget ha en plats att bo på. Nåja, någonstans att vila huvudet en stund. Att bo i ett tält är ju inte att bo på riktigt, det måste vi ju alla vara väldigt överens om.

I Unicefs gåvoshop kan ni klicka hem en livsnödvändig gåva till pappa. Hans present har chansen att rädda både barn och vuxna. Kanske vill du och din pappa, eller farfar eller morfar, ge en annan pappa och hans dotter, eller son, chansen att överleva. I så fall kan du köpa en present som verkligen betyder något. I gåvo-shopen hittar du något för alla plånböcker (fast vi får väl kanske förvandla det till något mera digitalt idag, något med lite mera schvung och swish i?). 

Här finns filtar, för dryga femtiolappen. Pennor är också viktiga, tänk på det. Och något att skriva sina vänner bokstäverna i. Här finns leklådor. Här finns covid 19-vaccin, förstås. Mässlingsvaccin och poliovaccin, ej att förglömma.

Här finns katastrofpaket för barnen som är på flykt. De många, många miljoner människorna runt om i världen som tvingas fly från förtryck, krig, terror, konflikter och klimatförändringar. Bland annat.

Eviga kvinnor-bloggen bidrar med ett skolpaket för flickor, den här gången. Inte för att flickor är viktigare än pojkar, utan för att påminna om att flickor är lika viktiga som pojkar. De måste också få gå i skolan. De måste också ha rätten att bestämma över sina egna liv. De måste själva få möjlighet att utbilda sig och göra vad de vill. De får absolut inte giftas bort mot sin vilja långt innan de ens har fått chansen att bli vuxna och välja väg och livsval och eventuell partner.

Ibland blir man påmind om att det kan vara extra jobbigt att vara flicka och kvinna på flykt, till exempel. Eller att vara tjej i ett land där inget fungerar som det ska. Där vattentillgången är begränsad, där elen inte räcker till, eller alls finns. I Unicefs gåvoshop kan ni köpa ett paket med tvättbara bindor, för att underlätta ett undermåligt och svårt liv för några av våra kvinnliga medmänniskor där ute i omvärlden.

Köp en livsnödvändig farsdagspresent. Nu, nu, nu. Ett myggnät kan rädda liv. En påse nötkräm kan rädda liv.

Och få ett fint gåvobevis direkt i mailen att ladda hem (går också att få hemskickat i brevlådan om ni siktar på att köpa riktigt bra julklappar till hela tjocka släkten eller bara en speciell december-överraskning till någon speciell vän), och ge till pappa eller vem som nu än har förtjänat att underlätta livet för någon som inte har fått förmånen att födas in i en trygg och välfungerande vardag. 

Ge en pappa där ute en chans att vara en så bra pappa han bara kan, oavsett var han, och hans små, lever.

Sköt om er.

<3

/helena

ps Om du har en rik pappa, då kan du ju "tvinga" honom att köpa ett helt Unicef-tält till/åt dig, i livräddande julklapp eller så. Blink blink. Just saying.

Och det finns förstås fler motiv att välja på - till gåvobevisen, menar jag. Några passar bättre alla andra dagar än just den här helgens stora dag: Pappa-dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar