måndag 12 april 2021

Det här ska vi (inte) skänka...

Läste ni om hur mycket "skräp" som människor lämnar in till välgörenhetsbutikerna? Alltså saker som inte går att sälja, som folk lämnar in i mängd och parti till diverse second hand-butiker. Butiker, som i första hand har bistånd och socialt arbete i blick och (om)tanke. I deras arbete ingår inte att sortera bort en massa, och sedan tvingas slänga lika mycket. Visst, viss sortering måste de så klart ägna sig åt, men inte så mycket att merparten av energin, tiden och därmed kostnaderna måste läggas på att sortera bort och slänga osäljbara saker.

Det fick mig att börja fundera. På vad som är viktigast att tänka på när man skänker sina saker vidare i det miljövänliga och socialrealistiska kretsloppet. En tanke kom för mig, inte en egen tanke, utan en som jag hört många gånger där ute i den stora, vida second hand-världen: Skänk bara sådant som du själv skulle vilja köpa.

Så enkelt är det. Så här skulle vi kunna sluta, nästan innan vi har hunnit börja, men det ska vi förstås inte. Men det är ändå en viktig minnesregel: Skänk inget vidare som du inte själv tycker är något vidare. Saker som är sönder på ett tråkigt sätt. Saker som är tråkiga, särskilt på det viset att man alltid ser mängder av just den typen av grejer där ute. Vintage-världen vimlar av samma typ av udda, men ofta tråkiga, saker. 

Men vad ska man då skänka? Ja, det är det jag tänkte att vi skulle kika närmare på här. Häng med!

Tänk nu bara på att det här inte är någon statisk sanning. Vad som fungerar bäst i en second hand-affär funkar kanske sämre i en annan. Sedan går det förstås, tyvärr, även trender i det som säljs för andra gången, eller tredje. Dessutom är det här mina personliga reflektioner, inte någon universell sanning, som sagt. Tänka själv, bör man - alltid.

Men några tips vill jag ändå dela med mig av. Vi börjar med kläder. Helt och rent (om nu inte modet förespråkar stentvättat och ihåligt från början...) såklart. Och antingen ska kläderna ha lite ålder och utstråla något speciellt, kanske rentav något unikt, i den kategori som ursprungligen är det som kallas just vintage, eller så ska de vara så fräscha som möjligt - och nutida användbara - om det handlar om relativt nyinköpta kläder. Det här är verkligen en skänka-vidare-kategori som passar de som handlar för mycket och för ofta. De som alltid har garderoben överfull, så att säga.

Gärna roliga accessoarer. En roligt mönstrad scarf. En hatt att ha i maskeradlådan. Eller på stranden. Eller på huvudet. Hehe. Sorry, kunde inte låta bli. Halsband. Broscher. Smått och gott helt enkelt. Sådant som är lätt att köpa med sig. Sådant som många har svårt att låta bli att köpa med sig.

Pretty things, förstås. Som vaser. Vem kan ha för många vaser? Hm. Tänker inte svara på min egen fråga här. Allvarligt talat. Tidlösa ting som talar till många av oss. Som svenskt, spännande glas. Gröna, sköna grejer gillar många av oss. Vaser går ofta bra att skänka även om de har lite lagom mycket avlagringar på insidan. Inte för mycket, men lite går bra. Många där ute bland den mer eller mindre antika sakkunskapen är dessutom proffs på att få bort den typen av smuts och icke-önskvärd patina med diverse trix och fix. Som salt eller riskorn att skaka och gnugga försiktigt med - tillsammans med lite vatten också då förstås.

Tänk gärna lite i säsonger, som nu när vårbruket snart är i full gång, då är det många som letar efter kul krukor och andra odlingsrelaterade ting. En snygg duk till balkongbordet behövs ju alltid. 

Fast det allra bästa är ju att tänka tidlöst, skänk sådant som folk alltid behöver: fräscha bruksvaror. Nästan obläddrade och relativt nya böcker, eller väldigt gamla och gärna då förstautgåvor. Kaffekoppar. Små serviser går bra, stora är ofta svårare. Udda koppar är det många som letar efter, för att komplettera något de redan har. Rejäla kaffefat funkar ju bra både ute och inne, på olika påhittiga sätt - tillsammans med krukan med de nysådda fröna i, till exempel.

Fast det här med böcker är svårt. De flesta second hand-etablissemang får in alldeles för mycket böcker. Ofta samma typ av tråkiga massupplagor - lämna inte in fler sådana, tack! Men en populär pocket, utan alltför mycket graverande märken efter förra ägaren, tar både liten plats i hyllorna och låter någon lässugen köpa hela sommarens hängmatteläsning för en billig, och socialt värdefull, peng.

Djur. Gulliga saker går ju alltid bra att sälja. Gärna djur. Gärna i namnkunnigt stengods eller kvalitativt porslin.

Små, nätta möbler. Alla second hand-/välgörenhetsbutiker har inte prioriterat möbler i sitt sortiment, ofta på grund av platsbrist. Men de som tar emot möbler, vilket väl ändå måste anses vara de flesta, tror jag, de vill gärna ha in nätta och lätta och lättmöblerade stolar och bord och fåtöljer och sängbord och skåp och sådant. 

Lämna gärna in något snyggt och hållbart till uteplatsen vid den här tiden på året. Något klassiskt i gjutjärn kanske, som du tröttnat på? Eller en skön gammal rotting-stol att sjunka ner i. Att föredra: en som är lätt att flytta med sig i takt med att solstrålarna - och skuggsidan - rör på sig.

Sköt om er.

<3

/helena

ps Som sagt, det här är inget heltäckande svar på vad vi bör och inte bör skänka, men tänk på det viktigaste: skänk bara sådant som du själv skulle vilja köpa. 

Sedan kan det ju vara lite lurigt, godtyckligt och nästan knasigt, för vissa av oss. Vi som ofta köper det som ingen annan verkar bry sig om eller gilla. Jag letar gärna efter obetydliga nyttoprylar. Som helt nya trådrullar. Ovikta vykort. Oanvända skosnören - bästa paketsnöret du kan tänka dig. 

Tavlor, de är jag ju extra svag för. Behöver inte vara något särskilt namn på dem, bara de talar till mig, är speciella på något sätt. Är de billiga, då går det ju extra bra att skänka tillbaka dem igen när du tröttnat på just det motivet (även om nog de flesta second handbutiksinnehavare skulle bli själaglada och ta glädjeskutt om de fick inte lite fler målningar skapade av en säkrare och åtminstone halvkänd hand...).

Och nej, inget av det ovan, på den fartfyllda och originella bordskivan som jag fick i födelsedagspresent förra året, ska skänkas vidare. Inte just nu i alla fall. Det är bara älskliga "darling-things" där. Dyrgripar, på något sätt, även om de kanske inte är så värdefulla just i pengar. 

Loppistavlorna här hemma däremot, bland dem måste, måste, måste vi rensa ut rejält. Fortsättning följer. Och bortskänkning och inlämning då också, förhoppningsvis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar