fredag 30 april 2021

Vår, vår, vår. Låtar.

Vilken vecka, mina vänner. Mycket att göra, men också fått väldigt mycket gjort. Innan klockan nio i går morse hade jag nästan hela texten till vår nya vårlåt klar. Nu återstår bara att sätta melodin ordentligt. Har ganska klart för mig hur jag vill att refrängen ska låta. Enkelt. Rakt. Men också gärna lite svängigt. Kanske åt soul-hållet. Vi får se hur mycket vi hinner med under helgen.

Orden då? De håller jag nog lite på, så länge. Så mycket kan jag säga att där finns färg i form av en regnbågsrullator - som enkelt konkurrerar ut alla svartvita skator. ;). Och där finns en randig käpp - som en polkagris. Och en fis som luktar paradis. Hehe. Lite skoj. Lite lagom barnsligt. Allvaret finns förstås också där, i vår gemensamma vårsång. Det handlar om att våga sticka ut - som en nyutsprucken kvist om våren. Ungefär så. Vi får väl se hur det går.

Att jag håller på att öva upp mina illustrativa skills, det har ni säkert märkt. Övar och övar och övar inför en uppgift jag ser fram emot. Ska förverkliga en saga jag gått och ruvat på i många, många år, tänkte jag.

There's no time like the present, säger hon som skjutit upp att berätta den här lilla storyn i säkert minst tjugo år. Hög tid alltså. Men först ska jag öva lite mer. Den här gången ska jag inte fotografera så mycket, tänker jag. Den här berättelsen ska få bli animerad/tecknad på något annat/mer sätt. Kanske bara med hjälp av datorn. Kanske målar jag lite med färg och vatten - akvarell. Kanske blir det kollage. Eller lite av varje? Mixed media, som det kallas. Vi får se.

Just nu håller jag på att öva upp mina bildliga berättarmuskler. Det är några av de övningarna ni har fått ta del av i de senaste inläggen. Några små kul knasigheter, som jag hoppas att ni gillar!

Med det vill vi önska er en bra start på den här helgen. Och hinner jag tittar jag säkert till er ganska snart. Har lite smått och gått (gått, ja, som i utgått, gammalt och vintage och antikt) på lut in hit, minsann. Busy, busy, but fun!

Sköt om er.

<3

/helena

ps Mira Furlan. Låter namnet bekant? Om jag säger Babylon 5. Inte? Om jag säger LOST då? Ja, då börjar det kanske ringa en liten klocka. Danielle i LOST. Mira Furlan heter skådespelaren bakom den tuffa överlevaren Danielle. Mira Furlan alltså. En av alla människor där ute som har lämnat oss alldeles för tidigt. I januari i år försvann skådespelaren, som har beskrivits som sitt första hemlands svar på Meryl Streep, från det här världsliga jordelivet som vi känner det. Och vi blev en själ fattigare.

Hon och hennes man flydde från det som då kallades för Jugoslavien till USA. Där hon, Mira Furlan, sedan landade rollen som Danielle, bland annat. När jag hörde om hennes för tidiga bortgång började jag söka runt lite grann. På the world wide webb, you know.

Letade och fann några bortglömda sånger - Songs From Movies That Have Never Been Made. Visst låter det drömskt och spännande? Jodå. På Youtube hittade jag musik-albumet som jag tror skådespelaren, som också var sångare, gav ut någon gång i slutet av 1990-talet. Med låtar från filmer som aldrig blev till. Eller om det bara var låtarna som det aldrig blev något av? Anyway. Sök upp Mira Furlan och hennes bortglömda filmtoner på tuben, säger jag bara. Finstämt. I titlar som Fear of Love och Childrens Song, till exempel.

Elva kvinnor i ett hus. Blev påmind om Agnetha Fältskogs tidiga solokarriär. Fatta vilken rolig musikalisk idé hon - och Bosse Carlgren - genomförde 1975. I huset där det bor elva kvinnor sjungs det om Tack för en underbar vanlig dag, Doktorn! och Gulleplutt. Plus, om vi räknar rätt, åtta andra personliga, mångfacetterade låtar. Lyssna på hela albumet. Finns på Youtube det också. Avslutar med ett citat från en hemsida som kallar sig för agnetha.net. Kanske är det här något som står skrivet på LP-konvolutet eller så?

"I ett hyreshus bor många människor. Alla är olika och får uppleva helt olika saker. I det här huset bor elva kvinnor. Vi går förbi där och har lärt känna dem en smula. Det är något litet ur deras liv, som finns med i sångerna på den här plattan. Var huset ligger? Överallt. Du går också förbi det varje dag, så Du kanske känner igen dig. 

Agnetha Fältskog och Bosse Carlgren"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar