måndag 26 april 2021

En bordlagd soluppgång. Sedan i nedan.

God morgon sömntutor! Här har ni en nattmänniska som precis har följt Oscars en bit på vägen. Tänkte jag skulle komma in med lite sol i era liv innan jag checkar ut från det digitala live-livet för nu, som man säger. 

Glamour, smärta, sång, sorg, glädje, munskydd och avstånd. Årets gala pendlade mer än vanligt mellan det livsnödvändiga allvaret och de sköna konsternas yta.

Hjärtligt röda klänningar på den mer rosa än röda röda mattan. Regina King glänste i sitt silverblå fodral, Carey Mulligan glimmade som en glad guldfisk och Viola Davis vackra hudton glödde bakom det vita, genombrutna mönstret. 

Frances McDormand, vilken skådespelare hon är! Väl värd alla priser hon kan få, tänker jag, även om jag inte har sett Nomadland - som vann för bästa långfilm. 

Här hemma laddade vi upp genom att först se en kortare sydamerikansk film igår kväll, som jag nog inte ska rekommendera er att se - den var väl mycket filmfestival (det vill säga när begreppet filmfestival står för något segt och obegripligt istället för det äkta, innovativa, inlevelsefulla man helst vill få uppleva) för ert eget bästa, tror jag bestämt. 

Sedan såg vi en bit av en fransk dokumentär om Jodie Fosters otroliga liv. Tänk, hon kunde nästan stå framför kameran innan hon hade lärt sig gå. 

Därefter bytte vi till en spelfilm istället - vi får se färdigt Jodie en annan gång. Vi valde att se My Salinger Year. Ganska bra. Om författardrömmar och fan-mail, bland annat. Bygger på författaren Joanna Smith Rakoffs liv och bok. Margaret Qualley äger huvudrollen som en ung Rakoff, och vid sidan av henne ses bland andra en alltid lika välspelande Sigourney Weaver i en supporting role. 

Nähä. Den stora filmnatten är till ända. Solen har stigit upp. Kaffet är slut - och jag också. Ber om ursäkt för att soluppgången är en aning skrynklig, får kanske stryka den i alla fall. Fast vem vet, kanske hinner den släta ut sig innan det är dags för den att gå ner igen? Konstigare saker har ju faktiskt hänt - inte bara på film, mina vänner.

Sköt om er.

<3

/helena

ps Missade ni filminlägget från igår? Där mannen och jag delar med oss av de bästa filmerna vi såg förra året? I så fall är det bara att länka er bakåt här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar