söndag 25 april 2021

Filmerna som fick toppbetyg av oss 2020

- Är det du som har målat den? Så sa hon, ungefär. Eller om hon sa gjort. Är det du som har gjort den? Så kanske hon sa. I vilket fall som helst blev jag jätteglad. Själaglad.

Flickan bredvid mig och mannen stod också lutad mot väggen mittemot väggmålningen som Etile fortfarande höll på med (han skymtar längst ner på mitt foto, vid skyliften). Hon beundrade också på nära håll stilen som kallas Calligraffiti, eventuellt kan man byta till ett k där i början om man vill. Men en cool blandning av kalligrafi och graffiti är det onekligen. Både i ord och bild och handling. 

- Nej, tyvärr, sa jag. I wish, liksom. Och kunde nästan inte dölja hur bubbligt glad jag blev av frågan.

Tror inte jag har visat det här något filtrerade fotot förut. Från Street Art Festivalen No Limit Borås anno hösten 2020. Då alldeles i början av eventet, när de storstilade målningarna inte var klara. Tror konstnären som kallar sig Etile sa att den var nästan till åttio procent klar här. Om jag minns rätt. 

Anyway. Den här runda målningen påminner mig, med lite god fantasi, om en filmrulle. Hehe. Jodå. Det är därför den har kommit in just här och nu, för att hjälpa mig illustrera förra årets bästa filmer. Jag och min lika filmnördiga man brukar ju betygsätta filmerna vi ser och ge dem betyg från ett till fem, med diverse plus och minus vid sidan av. Vi skriver upp allt i en bok. Ända sedan år noll har vi gjort det. Eller mannen började ju innan år noll, till och med. År noll? undrar ni. För ni minns säkert inte att mannen och jag brukar benämna året då vi blev tillsammans så. År noll enligt vår personliga tideräkning är alltså 1991.

Nu ska vi inte skjuta upp det här med att redovisa de bästa filmerna vi såg 2020 längre, för nu ska ju inte ens Oscars-galan dra ut på det längre, även om den är väldigt pandemipåverkad och virussäkrad, så vitt jag förstår. Har faktiskt ganska dålig koll på filmerna som är nominerade till årets mest storslagna filmpris, men jag vet i alla fall att en av mina stora - sedan tidigare Oscarsbelönad - idoler är nominerad igen: Viola Davis. Och jag är jättenyfiken på att se filmen om Ma Rainey. Vi läser just om henne, en av bluesens absolut största, i Anna-Charlotta Gunnarsons peppiga, poppiga-bok. Den om kvinnorna som formade pop-historien, ni vet.

Här kommer då filmerna vi värdesatte högst förra året. Nio till antalet, blev det. Utan inbördes ranking. Nio bara till antalet. Och nu, när jag tittade på omslag och sådant för att plocka upp länkarna på IMDb, blev jag påmind om exakt hur bra de här filmerna faktiskt är. Alla är bra. Men om någon vred om armen på mig och gjorde tusen nålar, då skulle jag säga att Mommy (av filmtrollkarlen Xavier Dolan) är den som påverkat mig mest. Som stannat hos mig allra mest. Men de andra är också bra. Såå bra. Sônia Braga i Aquarius, säger jag bara. Såå bra. Men nu kommer listan helt enkelt. Se dem, om ni inte redan har gjort det. Och är ni nyfikna på att läsa vad jag har skrivit om dem tidigare, då är det bara att söka på filmnamnet i bloggens sök. Har nog nämnt de flesta tidigare, tror jag. Åtminstone i någon bisats eller så. Here we go:


* Trumbo (2015)

* The Professor and the Madman (2019)

* Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)

* Youth (2015)

* En sista semester - The Leisure Seeker (2017)

* En vit, vit dag - A White, White Day - Hvitur, hvitur dagur (2019)

* De ovanliga - The Specials - Hors normes (2019)

* Aquarius (2016)

* Mommy (2015)


Se bra film!

Och sköt om er.

<3

/helena

ps Det som förvånar mig mest när jag ser tillbaka, på de här filmerna och förra året, är två saker. Dels att det var så pass nya filmer som fick alla de högsta betygen, lite kul ändå; att det görs så mycket bra film fortfarande fast att strömmade serier av olika slag vinner så mycket tittarterräng och streaming-mark numera, men också att det känns som om det var så längesedan vi såg dem. Det känns som att det här borde varit 2019-års filmer. Men jag antar att det där är ett fenomen som vi är många som delar - att förra året liksom gick i fast forward och slow motion på något konstigt sätt samtidigt. And I'm pretty sure you know exactly how I mean, and feel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar