onsdag 21 april 2021

Fem särskilt fina - kär blomma har många namn

Kanske är den min finaste kruka. Eller inte kanske, det måste den naturligtvis vara. Mer klassisk än så här blir väl knappast en kruka, tänker jag. Jasperware. Wedgwood. Googlar runt lite bland det här speciella blåvita, som faktiskt kan betecknas som mer vitblått på något sätt, och hittar då ett riktigt praktverk - Wedgwood: A Story of Creation and Innovation (2017). Något tjockt och mångsidigt att bläddra i - och många ord att öva engelskan med.

Mera blåvitt. Tekoppen från Gustavsberg kan med fördel fungera som kruka den också. Till miniväxten då förstås.

Mera Gustavsberg. Luktvioler, och de mer kända viol-systrarna med styvmor som förled, har hon skapat med den äran - konstnären Kaj Beckman. Hon ja. Kaj kan vara en hon också. Men det vet ni väl? Mor är också oftast en hon, har jag för mig. Allvarligt talat är det här den första blommiga morsdagstallriken i en serie. Violer till mor. Premiäråret var 1977.

En helt vanlig vintage-vas bara. Och lite vanligt brunt snöre. Saker man måste ha liksom. Snygga är de också.

Vad är då den röda tråden bland de här fem särskilt fina vintage-grejerna? Hm. Kan det handla om en blå tråd istället? Eller flera blå trådar? Den heter ju så: Blå trådar - diktboken med några av mannens tidiga alster i. Tror bestämt att det är nästan trettio år sedan vi var hos en äkta hantverkare - bokbindare - och band in dem i det blåaste av papper. Patinan gör den kanske ännu mer läsvärd idag? Eller är den bara passé? Hm. Allt finns i betraktarens öga, tror jag bestämt. Eller öra här då.

Nattviol. Dagfiol. Aftenstjerne. Tre namn på samma blomma, på tre olika språk. Gillar du det svenska namnet bäst? Eller det norska? Eller föredrar du det stjärnklara danska? Jag tycker alla tre varianterna är så vackra, så vackra. Trädgårdsviol står det också på den lilla, sedan länge tomma, papperspåsen. Eller trädgårdsnattviol.

En lite mer formell uppradning ska vi väl också ha, i fem små fina steg, minst.


1. Ropade in den på auktion, den tidlösa, eleganta, brittiska krukan. För många år sedan. Sedan dess har den mest legat i prylgarderoben. Är liksom rädd för att skada de där små vita relieffigurerna. Men nu måste den nog fram.

2. Dresden. Koppen heter som staden. Gillar blomblandningen, insidans slinga och fatets blåbärsliknande mönster.

3. Kaj Beckman-design, som sagt. Minns inte var i den stora, vida vintage-världen som jag hittade de här prunkande morsdagstallrikarna - vi har tre av dem här hemma. Men det gäckande svaret finns säkert lagrat här inne någonstans, både i min och datorns/bloggens hårddisk.

4. Allehanda. Det står så på vasen som jag tror är en diverse-burk som har tappat sitt lock någonstans på vägen mellan sina olika ägare i återanvändningscykeln. Men som vas har den inte tappat sin form alls, tycker jag.

5. Ska vi våga oss på ett par rader ur mannens Blå Trådar? Vintage-rader som stått sig? Stått till sig? Kanske har jag citerat just de här förut, men vad gör det, när vi så gärna, så gärna, återanvänder och ger de gamla orden en ny chans att skina?

"LÄST DET FÖRUT ELLER?

här sitter jag nu

vid min skrivmaskin

väntandes att

inspirationen ska infinna sig

jag har bredvid mig

en bunta

itudelade afyrapapper

gitarren

texten till en ofärdig låt

ofärdig på det viset att melodin finns

liksom därute nånstans

men att jag inte vågar chansa

på att gå ut i mörkret och hämta den...

...alldeles intill skrivmaskinen ligger

ett illrött plektrum som

förtäljer en detta

tappar du bort mig så är det

fanimej ditt eget fel

och en aldrig använd ladyshave

som i och för sig inhandlades igår

det var ju namnsdag

här sitter jag nu

den nittonde augusti

och vet inte var inspirationen finns"

/av mannen, anno cirka 1992 eller så (fint, men han har allt förädlats som ett bättre årgångsvin sedan dess).

6. En fröpåse. En ganska gammal som jag använder som bokmärke nu. "Trädgårdsnattviol är en gammaldags växt med underbar väldoft. Ljumma försommarkvällar sprider de vackert violetta blommorna en ljuv, lite orkidéliknande doft över trädgården. Nattviolen är tvåårig men stannar gärna i trädgården tack vare frösådd. Blommar året efter sådd. Vattna såytan före sådd. Håll fuktigt."


Så där ja. Fem särskilt fina. Och en ljuvligt doftande viol. Nattviolen ska direktsås snart. I maj och juni. Sedan blommar den på sommaren - nästa år. Den som väntar på något gott...

Sköt om er.

<3

/helena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar