söndag 1 augusti 2021

Ljuspunkter i augusti

Vet inte riktigt varför jag har sparat locket till den gamla kitteln, den som var lika gul som locket. Den ljusa, milda emaljkannan med ett svart kontrasterande handtag. Den som jag använde som kruka, eller ytterfoder om ni föredrar den benämningen. I köksfönstret brukade den stå, gärna med orange korallbär i, när hösten började göra sig påmind. Här ovan ser ni också ett blåvitt fat fullt med några av sensommarens blommor och blad.

Vad skiljer då grannarna åt? De glada sommargrannarna juli och augusti? Inte mycket, nödvändigtvis. Andra planer smids kanske. Annorlunda känslor när mörkret närmar sig. Myset kryper närmre husknutarna. Det på våra breddgrader så dyrkade dagsljuset blir återigen något vi, likt en loj och solsökande katt, vill lapa i oss med öppna sinnen. Strålarnas kamp mot skumtimmen infinner sig något tidigare. Vi tänder ljus och ser det blänka och reflekteras i våra vänners ögon.

Men lite naket ska vi väl ändå fortsatt ha? Vi håller tummarna för en sensommar där värmen håller sig lagom i skinnet, och klättrar försiktigt på termometerns glatt graderade skala. Ljusbäraren i ljusa och dova färger; Mullbär. Krämvitt och mörkt beige i snygging-kombo. Eller är det månntro äggskal och genomskinlig brun? Spelar roll, bara du på ljusets låga håller koll! 

Det är fortfarande mycket grönt därute, även om vi styr augusti-kosan mot den stora skördetiden. Med ögon känsliga för nyansen som sjunger sommarens lov, ser vi fram emot en ny hösttermin med försiktig tillförsikt. 


Har aldrig lyckats slänga den där ljusförpackningen, den är så fin. Kvinnlig. Christina-ljusen som låg däri i original är nog uppbrunna för länge sedan, men där ligger några andra gamla finingar nu. Ljus med patina. För fina för att tändas? Ja, förmodligen.

Sköt om er.

<3

/helena

ps Tro det eller ej, men det här var månadens andra inlägg, trots att vi gick upp och njöt av nattens otroliga OS-upplevelser. Sarah Sjöström. Vad ska man säga? Mannen la kämpe i scrabble och jag la labb, för att hylla en idrottskvinna som så snabbt kunde återhämta sig från en allvarlig armskada. Och topp-seglingen sedan då. Två silver till! Wow!

Och alldeles nyss delade två av världens trevligaste höjdhoppskillar på guldet. Ryyyyyyyyysningar!

Och här hittar ni månadens första inlägg, om ni vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar