fredag 19 augusti 2022

Hur ofta will vi se bra film?

Åh, nej. Åh, vad jobbigt. Lite så tänkte jag först, när vi började titta. Konstnärlighet i all ära, bildexperiment och färg-overload kan väl funka ibland, men ändå. Burlesk känsla, på något sätt. Jobbigt, när vi bara ville njuta av lite "vanligt liv" på vita duken. Allt det där - och lite till - hann jag tänka precis i början av filmen. Sedan...

...vände det. Sedan hände det. Vi började fatta grejen, och den var rätt okej. Mer än okej bitvis. Ruta efter ruta övertalade oss - det här var/är en sevärd film.

Bill Nighy, Sam Riley, Alice Lowe och Tim McInnerney övertygade oss om att vi borde låta oss sjunka in i en slags tidlös nutid som speglar sjuttiotal och andra tider visuellt i inredning och känsla. 

För att inte tala om Louis Healy och Ella-Grace Gregoire, de två yngre skådespelare som verkligen förstärker min tes om att vi går en strålande film-framtid till mötes. Så många unga talanger det finns! Älskar när man lyckas slipa något oansenligt till en liten diamant, i smårollerna, som här.

Och Jenny Agutter. Känns namnet bekant? Inte? När ni får se henne känner ni säkert igen henne, det gjorde jag. Särskilt den lugnande rösten. Men jag kunde inte för mitt liv placera henne. Var, var, var hade vi sett henne förut? Nu vet jag. Nu har jag ju fusk-kollat på IMDb. Men jag tänker låta er fundera vidare, för ibland är det kul att få fundera själv.

Sometimes Always Never (2018). Se den. För ordens skull. För de ord som tar oss långt, och nära intill. För de ord som låter oss smaka på dem - och livet. Se den för smärtans skull. För vardagen. Se den för det knasiga bildspråket och de sprakande färgerna. Ge den en chans, även om ni tycker att inledningen känns lite trög och märklig. Ni kommer inte att ångra er, hoppas jag.

Sköt om er.

Och kram.

/helena

ps Jo, det ska vara ett w i rubriken, som kompensation för att det inte finns något w i den svenska versionen av Scrabble. Se filmen, så förstår ni scrabble-referensen. 

Hur ofta will vi se bra film? Always! Fast ibland får man ju nöja sig med sometimes. Fast i filmen refererar orden till något helt annat, bland annat. (Som jag försökt illustrera lite lagom subtilt i mina foto-/bildillustrationer här ovanför.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar