onsdag 24 augusti 2022

Här hemma - rostat, rostigt & röd blus

De där surdegarna alltså. Hur kommer det sig att det alltid finns sådana i ett hem? Som hallen. Hur mycket saker samlas inte på hallbordet? Något papper här. Något papper där. Något helt annat oviktigt papper där, som man tydligen inte kan låta bli att spara på. 


Vad göra? Ja, säg det. Slänga det som ska slängas, direkt, är ju ett sätt. Ett annat - att se till att det inte finns så många platser där onödigt "skräp" kan ansamlas. Det där har jag jobbat stenhårt med genom åren - att skapa, eller rättare sagt avveckla platser som uppmuntrar till att man slentrianmässigt lägger något på hög där. Det har gått bra, även om det så klart måste få finnas platser i ett hem som är mindre städade i sin utformning. Det gäller ju livet, och livet måste levas, och det måste få synas kreativa spår efter det, förstås. Men inte överallt. Helst inte i hallen.

Den här härliga gamla kaffeburken hittades när ett sådant "ansamlingsställe" här hemma började benas ut. Oftast handlar det ju om att det redan finns bra, ledig förvaringsyta i bostaden, där sakerna som tillfälligt hamnat på hög mycket väl skulle få plats, om de bara kunde leta sig dit, gärna direkt, utan att passera gå (eller halldepån då).

Annars? Jodå. Provade min nya röda blus. Va? Tycker ni att den ser blå ut? Nä. Nä. Det är den ju inte. Den är inte heller ny, i och för sig. Den är röd och engagerad, som second hand-butiken där den är köpt - Röda Korset! Så det så! En röd blus. Skön är den också, sval och bekväm och helt okej och inte alls så ful som jag först misstänkte.

Ja, det är en blå burk. Det ser ni väl. ;). Den är grön inuti, har visst blandats färg i den, en gång i tiden. Hade helt glömt bort den, där den stod. Men nu får den komma fram och pryda sin plats, med lite grönt i. Bara att sätta en färdiganvänd glasburk med vatten inuti.

Nähä. Nu ska det allt smaka med en kopp kaffe, hör ni.

Gevalia. Bäst att göra reklam för ett annat märke också. Kaffe i röd burk. Här kan ni kika på den, igen, om ni vill - och få en del matnyttiga tips om vad som kan vara lämpligt - och mindre lämpligt - att skänka till diverse secondhand-butiker med brinnande människointresse och socialt arbete i fokus. Som Röda Korset, till exempel.

Sköt om er.

Och kram!

/helena

ps Lite off topic här på sluttampen, fast ändå inte. Mest är det ett närbesläktat sidospår till vår rostiga och välanvända kaffeburk. Vet inte hur jag hamnade där, eller varför. Men plötsligt var jag i Hishult. Hos Maltes. En härlig lanthandel full av burkar och allsköns annat. En massa massa bättre begagnade och underbara saker med patina på. 

Vintage, verkligen. Se bara på kassaapparaten! Och kaffemaskinen av den äldre skolan. Och mycket annat, som sagt. Skyltar och skruvar och småspik. Så mycket snyggt skrot att ögonen vill hoppa ut! Tänk att få botanisera därinne en hel dag - eller vecka. 

Kanske är det just du som ska köpa den gamla lanthandeln? Och bli den som får gå igenom mängder med saker och ting och prylar och tingestar och ett och annat föremål för beundran. Från svunna tider, även om många av dem ser ut att vara i skapligt nyskick. 

Maltes är till salu. Åtminstone var det så när jag surfade in på svenskatorp.se häromdagen. Kul grej, köpa hus fullt med spännande saker redan från början.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar