måndag 1 augusti 2022

Hej hej höstkläder! (och hejdå!)

Det är sällan jag gör någon större rensning bland våra kläder, men desto oftare jag gör små. Ett plagg här och ett plagg där, som får resa vidare eller helt gå.

Ibland kan det vara något relativt välanvänt, som ändå verkar ha mer att ge - till någon annan. Då och då hittar jag något helt oanvänt, som verkligen inte bara borde ligga och skräpa i utkanten av vår garderob.

Den här gången gjordes en mindre utrensning - med den klarsynta och något svalare höst-blicken på.

Det började med den här gedigna gamla kavajen, som från början var överdelen till en kostym. De varma ullbyxorna har mannen använt och slitit ut för länge sedan, men den här kavajen blev liggande kvar. Den var lite för stor till honom. Lite för lång och så. Men den är himla snygg! Tänker mig att någon tuff, cool tjej kan använda den som så kallad oversize, skulle kunna sitta som en smäck på rätt kvinna med rätt attityd och kropp, tänker jag.

Den här gången skickade jag med några passande detaljer till de större plaggen. Något som ger känslan av en helhet. Som den här blommiga och flammande praktfulla scarfen. Lite sliten är den allt, men den har fortfarande mer användning i sig - för någon annan.

Lite visset är ju inte fult, bara en naturlig del av kretsloppet.

Kavajen ja, som mannen aldrig har använt. Tror bestämt att den ropades in i en diverse-låda på lösöresauktion. Ser framför mig hur det kanske stod Pågen på en brun platt kartong. Fast det kan vara en efterkonstruktion, det är ju några år sedan. Säkert tio år sedan, minst. I kartongen låg den här kavajen (plus de numera utslitna kostymbyxorna då) och diverse slipsar, har jag för mig. Gillar verkligen rutorna och färgkombinationen - andas höst.

På tal om slipsar ja. De kan man ju använda på så många olika sätt. Som slips, såklart. Men också som hårprydnad/hårband. Eller bara låta ändarna hänga löst över blusen/skjortan, som en slags prydnad istället för ett halsband. Eller varför inte knyta en lös rosett av den? Och förvandla en tischa till en knytblus med ett enda omslag.

Det är roligt att hitta fynd i sin garderob. Hitta saker och ting och plagg som du inte vill/kan använda längre, men som du anar kan få ett fint andra (eller tredje, som i kavajens fall) liv hos någon annan. T-shirten skulle nog blivit pris i någon poesitävling en gång i tiden, men blev väl över, sedan har den mest samlat damm. Men nu så!

Nu är den mörka, tunna jeansjackan inlämnad till en second hand-inrättning med socialt arbete och återanvändning som mål och mening här i världen. Likaså den lila, längre syntet-jackan som passar utmärkt när regnet faller. Kavajen förstås. Den oanvända, orange tishan. Och några väl valda tillbehör: rutig näsduk, randig slips och en blommande, lätt sjalett. Nja, snarare en sjal, eller halsduk, eller scarf.

Det var det. Ett litet rens, för någon annan att njuta lagom ljumma höstvindar i, även om vi bara skriver augusti i almanackan ännu. Bra att vara ute i tid, om någon annan ska få nytta av det du har över. Bra att vara ute i god tid, innan de riktiga höstvindarna börjar friska i.

Sköt om er.

Och kram.

ps Vad har du i Din garderob, som någon annan kan få nytta av i höst och vinter? Kanske blir du sugen på att gräva fram något bättre begagnat ur garderobsdjupet att lämna in till andrahandsmarknaden du också? Kanske något kul och praktiskt som jag eller någon annan behöver. Eller villhöver då, som man säger nuförtiden.

pps Väskan? Nej, sorry, den ska stanna här hemma. Den innehåller skatter. Delar av mannens musikaliska jobb-material. Börjar väl bli dags att plocka fram Höstvisa snart. Fast Sommaren är kort, funkar väl ett tag till?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar