fredag 28 oktober 2022

Inget monster, men...

När det största monstret är verkligheten, då blir det svårt att tillföra något mer skrämmande. När ledningen för ett av världens största länder är det mest skräckinjagande som finns, då blir det svårt att hoppa till av gulligheter som spindlar, spöken och svarta katter. Så är det bara.

Det tänker jag på, när jag tänder upp mysbelysningen innanför den regntunga skyn utanför. Och så tänker jag på den miljon ukrainare som saknar elektricitet, just nu, när kylan kan slå till när som helst. 

Det måste vara den största skräcken, att sitta och vänta på nästa attack, samtidigt som ditt hus redan är skadat, din bästa vän är borta, och du inte ens kan tända en vanlig lampa som undermålig tröst.

Visst, självklart, jag, precis som många andra, klagar på bagateller och petitesser, men jag påminner mig också ständigt om hur bra vi har det. Hur många andra som behöver så mycket. Somalia, Jemen, Syrien. Afghanistan. Bara för att nämna några av alla länder och områden där det råder mycket svåra omständigheter för barn och vuxna just nu.

Monstret är verklighet för en stor del av jordens befolkning, varje dag. Och vi kan skatta oss lyckliga som har tid och möjlighet att rassla runt med kedjor, skelett och skratthicka framför bloddrypande scener som bara är på låtsas.

Glöm inte det.

Och glöm inte att vattna din monster(a), om du är lycklig nog att leva i ett land där det finns rent vatten som räcker till både dig och din växt.

Sköt om er.

Och kram.

/helena

ps Lite knasigt att prata lättsamheter här nere på slutet kanske, men, som vi konstaterat så många gånger förut, livet är absurt och fullt av omöjliga kontraster. Därför måste jag bara dela ett par fakta (åtminstone enligt wikipedia) med er, om just monsteran. 

Visste ni att någon sort även kallas Adams revben? Och att växten är en epifyt som klättrar på andra träd för att ta sig upp till solljuset. De kan bli uppemot 10 meter i vilt tillstånd, då de också kan få ananassmakande frukter. (tänk om mannen vetat det, där han står så fint och poserar i sin knallorangea second hand-skjorta. Han tycker nämligen inte alls om ananas... Hehe.) Frukterna liknar tydligen stora, gröna omogna kottar. Fruktköttet är vitt och välsmakande när det är moget, omoget kan det däremot till och med vara giftigt, läser jag vidare på wiki.

Slutligen: Monstera innehåller ämnen som kan ge sveda i mun och svalg samt lättare magbesvär för katter.  Oj oj, lilla kisse, akta dig. Så fick vi då lite skräck ändå på slutet, trots att bilden bara innehåller en väldigt söt man och en nästan helt oskyldig krukväxt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar