måndag 31 oktober 2022

Grattis Bamse! (och något om paltbröd)

Tänkte att självaste Baloo kunde få vara den som grattar sin kollega Bamse. För ni vet väl att en av världens gulligaste björnar har fått fint pris? Sveriges tidskrifters stora pris. Inte illa. Motiveringen känns på pricken. Hör här: "Vinnaren har en lång historia av att roa, leta skatter och samtidigt lära oss vikten av att stå stadigt i våra värderingar. Alltid på barnens sida, på barnens villkor. Årets vinnare använder sin styrka på rätt sätt - för det vet väl alla att Bamse är världens snällaste björn." (hämtat ur artikel på svt.se, publ. 20 oktober)

Den gamla tigern här verkar lite avundsjuk, tror jag bestämt, och det borde den vara, även om Djungelboken inte direkt är mindre känd än Bamse. Känns fint att börja läslovet här inne med en hyllning till en stark och modig och snäll björn, tycker jag.

Och att göra det med Rudyard Kiplings klassiker känns ännu bättre, bättre vintage-vibbar än så får man leta länge efter, särskilt med de rikt illustrerade sidorna av Gunnar Widholm. Min ärvda bok är utgiven 1947.

Även om det här citatet ur Djungelboken (med svensk bearbetning för ungdom av Walter Nyquist) påminner oss om vilket det allra farligaste djuret är, när Mowgli frågar Bagheera om vad den här taggspetsade tingesten är gjord till: 

"... Bagheera öppnade ögonen till hälften - han var mycket sömnig - och sade med en försmädlig blinkning:

- Den gjordes av människorna för att stöta i huvudet på Hathis söner så att blodet sprutar ut. Jag har sett sådana där på gatorna i Oodeypore utanför våra burar. Den här tingesten har smakat blodet på många Hathis likar.

- Men varför sårar man elefanternas huvuden?

- För att lära dem människolagen. Människorna har varken klor eller tänder, och därför tillverkar de sådana där - och värre saker ändå. ..." 

Tyckte den här bilden kändes extra passande så här i lovtider. En mamma som stoppar om sitt lediga barn. Fast i Mowglis fall handlade det väl sällan om att han hade suttit uppe och tittat på för mycket skräckfim eller spelat något digitalt spel till ögonen gick i kors. Eller spelat in sig själv på Tik Tok eller så. Men ändå. Oljelampan lyser över den lovtrötte lille pojken - kan vi ju alltid låtsas. Hihi.

Fast det här är en lite läskig bild, tänker jag mest på att det ser ut som vårgrönska där bakom de två djuren. Selektivt seende, kallas det visst, va? Häpp!

Och här tycker jag det påminde om vinter, på något sätt, men det kan väl ändå inte vara rätt. Krokodiler gillar väl inte snö? Även om de kanske borde göra det, med tanke på att det är på väg att bli en bristvara - i den globala uppvärmningens kölvatten.

Annars? Jo, vi har läst ut vår senaste högläsningsbok nu i helgen. Den slutade lika bra som den började. Var hyfsat bra i mitten också. En bra bok, helt enkelt (Saturday av Ian McEwan). Nu funderar jag på om vi ska hylla läslovstiderna genom att läsa om Djungelboken? Alltså läsa den på nytt. Ja, så får det nog bli. 

Hoppas att ni också läser. En god bok. Gärna högläser tillsammans med någon, stor eller liten. Eller mittemellan.

Nu ska jag jobba vidare med ett par egna bildidéer. Fixar med mycket färg och digital form just nu. På samma gång som jag lägger in ett helt sjok foton som jag nyligen knäppt. Ni får hålla utkik, det kan hända att det är på väg något inlägg med fler foton än vanligt. En foto-special? Ja. Jo. Kanhända. Vi får väl se, vad som hinns med. 

Men först ska jag pilla bort lite paltbröd från tänderna. Huh? Jo, paltbröd (som innehåller "blod" och allt) har en tendens att vilja fastna mellan tänderna. Kanske ett tips, i dessa läskiga Halloween-tider? Att käka mörkt, tunt och lite kletigt paltbröd, och få det att se ut som om de nästan svarta resterna på tänderna är stora otäcka hål? 

Bra grej ju. Äta nyttigt och sedan se kul ut, åtminstone om man vet om att det har fastnat där mellan tänderna.

Sköt om er.

Och kram.

/helena

ps Vad finns att tillägga? Jo, att utmärkelsen Sveriges tidskrifters stora pris delas ut en gång om året, till en person, tidskrift eller ett företag som har stått för en betydande insats för den svenska tidskriftsbranschen. Heja Bamse. Och Grattis, som sagt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar