onsdag 26 oktober 2022

Salt & surt & sött & sånt

Hej. Vad gör ni? Vi käkar upp vårt Halloween-godis. Jo då. Mums! Med en kopp kaffe till eller två eller så.

Lugn, bara lugn. Vi matar naturligtvis in en del nyttigt godis också. Självklart. Vad trodde ni, egentligen? Hm.

Snart är det Mors dag! Eller vänta nu här, nu blev det fel, va? Fast Mors dag firas ju faktiskt vid lite olika tidpunkter på året beroende på var på vårt klot man bor. Så helt fel blev det ändå inte. Men vad jag menade var: Snart är det läslov! Något som jag verkligen önskade att alla barn jorden runt fick möjlighet till. Vilken lyxig känsla det är - att kunna krypa upp i bästa läsfåtöljen/soffan och bara sjunka in i andra världar. 

Världar som finns, fanns, och sådana som förhoppningsvis kommer att finnas en gång i framtiden. Läsa och skriva och få möjlighet att ta del av sin samtid på ett djupare sätt - det önskar vi verkligen att så många som möjligt ska få tillgång till i en snar framtid. Det är nog min allra högsta önskan. Den sätter jag högst upp på önskelistan till Tomten. Även om jag inte riktigt tror på honom. 

Kanske bäst att vi väljer att själva stödja Rädda Barnen, Röda Korset, Unicef eller annan valfri organisation med barnens bästa för ögonen. Det tror jag är bättre än att lita till Tomten, eller en biståndsminister som tycker det är okej att dra ner på biståndet när världens barn svälter och fryser och längtar hem (alltså längtar efter att alls ha ett riktigt hem). 

Nähä. Nu ska vi äta...citrus...kolor. (Och ja, jag vet att det inte är Halloween riktigt än. Men godiset går ju bra att äta redan nu, vetja!)

Sköt om er.

Och kram.

/helena

ps Kulturen levererar, än en gång. Läser på svt.se att SVT ska sända en konsert som uppmärksammar kvinnorna, flickorna och tanternas kamp i Iran. Ja, det är självklart alla schyssta mäns kamp också. Fler män måste sälla sig till kampen för jämlikhet och allas lika rättigheter och värde. Vissa kallar det feminism, andra kallar det humanism. Några föredrar att tala om mänskliga rättigheter, helt enkelt. Hursomhelst, hör här:

"SVT uppmärksammar händelserna i Iran med en konsert den 29 oktober. På 'En kväll för Iran: Kvinna, liv, frihet' uppträder bland andra Laleh, Darin, Arghavan Agida, Carola och Tusse. 

Programledare för konserten är Parisa Amiri och mellan uppträdandena sänds inslag och samtal som, enligt ett pressmeddelande, 'lär oss mer om situationen i Iran och ger en djupare förståelse för olika aspekter av proteströrelsen.'

'Vi är många världen över som är berörda av de iranska kvinnornas kamp för frihet och mänskliga rättigheter. Den här konserten är en hyllning till deras mod', säger programdirektören Eva Beckman i pressmeddelandet.

Konserten sänds både i SVT Play och SVT2."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar