lördag 1 januari 2022

Tre vintage-önskningar för framtiden

Att vi ska få simma lugnt. Åtminstone lugnare. Och att fiskarna, i sitt parallella universum under ytan, ska ges möjligheter att göra det samma. Att vi ska höja ambitionsnivån på global nivå, så att vi kan sänka tempen på våra febriga hav. Djurlivet under ytan ska kunna röra sina fenor utan att vispa upp sin egen övergödda och överkokta död.

Att vi ska bli mer medvetna om vad vi lägger på tallrikarna. Att producentleden ska bli ytterligare vassare på att informera konsumenterna om innehåll och ursprung på de varor de säljer. Och i den andra änden av världens orättviseskala - där vill jag se ett utökat medvetande från en större del av befolkningarna i den mer än mätta delen av världen - angående det faktum att det finns en hel halv värld där ute som måste kämpa, kämpa (om de alls har energi nog att göra det) för sitt levebröd varje dag. Det är ingen självklarhet att kunna äta sig mätt i vår värld, inte ens när den imponerande siffran vi skriver i almanackan överskrider 2000 med mer än tjugo år.

Sedan behöver vi kanske lite tur också. Men mest av allt behöver vi bli bättre på att dela med oss av kunskap och fakta, så att fler medmänniskor världen över får lika lätt att förstå sig på alla framsteg vetenskapen hela tiden tar, för att vi ska få en bättre och bättre - och friskare - värld. 

Men mest mest av allt önskar jag mig mer rättvisa, mindre av "se om sitt eget hus först" från den rikare och mer bemedlade delen av världen, utan en djupare förståelse för att om någon lider, kämpar, svälter, dör långt långt bort, då dör också en liten del av dig, om du inte bryr dig. 

Och att så väldigt långt långt bort är det ändå inte. Hittills finns det väl bara en enda liten upptäckt planet, med en hel skopa full av medmänsklighet, vad jag vet. (Även om vetenskapen står som frustande hästar i sina spiltor och bara väntar på att bevisa att det finns fler bebodda platser där ute i rymden.)

Jag vet inte hur det är med er, men jag tycker vi börjar med att få lite bättre ordning på Tellus först, innan vi vanliga dödliga ger oss på att utforska något mer ställe.

Covid-säker kram! Och sköt om er.

<3

/helena

ps Här hittar ni förresten årets allra första inlägg, om ni har missat det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar