lördag 17 december 2022

Vem är Musikhjälpen för Dig?

Because the night belongs to lovers! Patti Smith! Hur kan en lyssning/tittning på Musikhjälpen börja bättre?! Eagle-Eye sparar natten åt oss. Och Sofia Dalén fuldansar tydligen som ingen annan. Haha. Zombie och hon från the ring i kombination ungefär. Kul kul och Kärlekens torg skrattar så de kiknar när hon drar upp pyjamasbyxorna ända upp i dajmkrysset. Och jösses och herregud vad det virkas! Hantverksbössan, om ni vill klä i er en virkad rödgrön dröm, hör ni. Vakna!

Eller sov så gott vidare, om ni behöver det såklart. Här är jag i reportertagen och lämnar en summarisk rapport om det som historiskt sett kan vara den mysigaste natten på året. Natten mellan fredag och lördag i världens mysigaste och mjukaste bur. Den enda bur någon vill sitta inlåst i på riktigt. Inlåst tillsammans med musik - kan det vara det lindrigaste straffet på jorden? Ja. troligtvis. Oj. Nu blir visst Sofia utslängd, trodde hon skulle vara instängd där för evigt, det passar henne. Haha. Hon är för härlig. Men nu blir det lägereldskänsla med Evelyn Mok istället. Hon och Klas ska säkert kunna få natten att spraka vidare där vid radiospakarna. Och vi funderar tillsammans på vad vi vill höra och önska. 

Något med Neil Young, tänker jag. För musiken, förstås. Men också för integriteten. Att stå upp för de mänskliga värdena och vägra gå över lik och anständighetens gräns. Att ta avstånd från hatisk retorik och rasism. Många låtar med Neil Young ska vi önska och önska, tänker jag. Är ni med på det? 

Och Halo. Har den spelats än? Ni som hänger med lite mera än några lättsamma nattstunder, vet ni? Halo. En av de vackraste låtar som gjorts ever ever. Punkt slut. 

Ängeln i rummet. Visst, den må vara något uttjatad, men om man lutar huvudet en aning åt vänster och låter halsmusklerna slappna av, då hör man att det är en text och musik som tillsammans bildar en överjordisk enhet, om ni förstår hur jag tänker? När musiken blir något mer. Fyller hela det inre rummet. Samtidigt som det är så mänskligt att vara den där andra också, hon som inte alltid orkar vara helt änglalik. Igenkänning på den. Något oförklarligt berörande, som sagt.   

Kodjo. Farah. Sarah Dawn Finer. Vem är musikhjälpen för dig? Eller är det en artist? En supergrupp? Eller en låt. Låtarnas låt? Vet du inte? Blunda i så fall. Blunda och säg Musikhjälpen mot dina stängda ögonlock, vem ser du då? Vem dyker upp allra först och överst? Queen. Eller Linnea Henriksson. Jason Diakité ligger högt upp på min lista av oförglömliga Musikhjälpen-profiler. För musikens skull, förstås. Men också för allt finstämt snack och goa garv när han levererade som programledare.           

Åh. Levi. Åtta år och håller just nu på att uppfylla en av sina högsta önskningar - att dygna. Haha. Gullis. Tillsammans med Musikhjälpen. En bössa har han och har gjort upp ett strikt schema för hur han ska klara att vara vaken alldeles för länge (enligt mamma, som ändå verkar go och glad - och stolt!). Godis ingick i schemat. Som alla seriösa scheman bör. Heja Levi och mamma! Allt ska avslutas med en brakfrukost. Hoppas den blir nyttig och hälosam - och lite god också. Fniss.

Dancing in the Moonlight! Några tappra dansar utanför glasburens glans. Minst en har tomteluvan på. Mössa bör man ju ha. Bra bra.            

Arrgghh. Skriver fel precis hela tiden. Pust och stön. Varför? Jo. Står upp den här natten och skriver från ett avstånd och i en mysbelysning som gör att fingrarna slinter lätt från k till l och så. Har suttit sönder sittmusklerna lite känner jag, och måste stretcha dem en aning den här natten. Rätt behagligt att stå ändå. Och fuldansa ett par steg emellanåt. Nu skrev jag emmelanåt. Äsch.

Brita. Hon är också synonym med Musikhjälpen, tydligen ska hon vara gäst vid sju eller så. Å å å, orkar jag vara vaken då? Hoppas hoppas, annars blir det till att lyssna sen, efteråt. Och vilket artistuppbåd! Lördagens uppställning känns helt oooooootrolig faktiskt. Janice. Sahara Hotnights. Med flera med fler med många flera.

Heart of Gold. Är det någon som har önskat den än? Annars gör vi det nu. Nu. Nu. Nu. Dags att sova lite. Liiite. Over and out, för this amazing och livräddande night. And day.

Och snart blir det lättsmälta musikminnen. Nästa låt. Mmm Bop. Mm. Hm. Med Hanson, va? Minns ni dem?

Sköt om er.

Och kram.

/helena 

ps Va, är Daryl Hannah gift med Neil Young? När hände det? Jaja, det går ju inte att hålla reda på precis allt här i världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar