fredag 2 december 2022

Nu tändas tusen

Från midsommarbrud till flicka med hyacinter på fem röda. Lite hippie-aktig ser hon förstås ut, eftersom jag lät henne hålla en överbliven garnstump med sin hårknut. 

Hon och jag måste bara påminna er om att kolla brandvarnarna, igen. För att vi är lite hysteriska av oss? Nej, hon är såklart lugn som en filbunke, och jag är bara omtänksam. 

Fast, även om de flesta är mer och mer medvetna om brandsäkerhetens a och o blir jag ändå orolig när jag ser hus och lägenheter där ljuslågorna befinner sig oroväckande nära gardiner och annan löst hängande textil. 

Till och med i diverse inredningstidningar kan man se bristen på säkerhetstänk runt adventsljusen. Alltså - var försiktiga. Glöm inte att skriva en påminnelse-lapp på ytterdörren om att släcka. Och ta det där extra varvet runt hemmet innan ni går och lägger er. Är allt utblåst? Passa också på att kolla in att brandvarnarna funkar då.

Nog om det. Jag litar på er. Över till något annat: Brukar ni också rädda blommor? Jodå. Häromdagen. Hade inte alls tänkt att köpa hyacinter, sedan såg jag att det bara var två blå kvar. De såg lite små ut, ensamma. Den ena verkade dessutom väldigt torr. Och det var den! När jag lyfte krukan försvann lök och knopp rakt ner på golvet. Äsch. Den hade inga rottrådar alls, alltså var jag bara tvungen att ha den - och kompisen. 

När jag kom hem slängde jag all jord och behöll bara de två knoppande huvudena, satte ner snittytorna i en droppe vatten i ett par dricksglas. 

Nu doftar de härligt där de står på köksbordet. Hoppas de överlever. Annars har de i alla fall prytt sin plats en kort stund denna stundande adventshelg. Och jag fick rädda ännu en torr och överbliven blomma.

En ljuvligt doftande lök i vårt kök? Nej, två!

Sköt om er.

Och tänd upp försiktigt.

/helena

ps Här kan ni se mer av den hjälpsamma keramik-kvinnan, om ni vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar