torsdag 23 december 2021

Fröken Silvia Sommerlath

Titta, vad jag hittade. I mitt gamla vykortsalbum. Gamla, som i det jag samlade vykort i när jag var, ja, i princip barn. Ett vykort som återger minnesmärket som gavs ut med anledningen av bröllopet mellan Carl XVI Gustaf och Fröken Silvia Sommerlath. Hur fint? Kanske har jag visat er det förut någon gång? Hursomhelst tål det en repris.

Frimärket är rött. Och vykortet som härmar frimärkets utseende är också rött. Men skannern vill ge mig det här, något klart mera trist i tonen, kanske är den inte alls på julhumör? Jag fick kämpa lite med reglagen i redigeringsprogrammet för att komma närmre den verkliga nyansen.

Det här är det närmaste originalutförandet jag kommer - med rött frimärke och en ljusare grå nyans runtom. Men. I takt med att det antar en högre ljushet, uppstår en något tråkig och urvattnad känsla över det sköna motivet. 

Det är väl framförallt den vänstra sidan som är riktigt skön, om vi ska vara ärliga, i form av vår kära drottning. Och, trots hennes uppenbara utseendemässiga fördelaktighet, är det ändå hennes vackra insida jag vill hylla.

En mer dedikerad kvinna får man leta länge efter. Barnens rättigheter och välmående, runt hela jordklotet, via bland annat Childhood, är något som engagerar drottning Silvia sedan lång tid tillbaka. Liksom hennes viktiga och dedikerade arbete med de demenssjukas väl och ve.

För att inte tala om Mentor. En organisation som jobbar med barns och ungas självkänsla via förebilder och mentorskap.

Och det där är bara en bråkdel av allt humanitärt arbete som gör dagens 78-åriga födelsedagsbarn till en mycket vacker medmänniska i mina, och många många andras, ögon.

GRATTIS!

<3

/helena

ps Här, under fliken engagemang, inne hos kungahuset.se, kan ni läsa mer noggrant om det digra arbete Silvia Sommerlath lagt, och lägger, ner på att försöka göra världen till en bättre plats. Något verkligen värt att hylla och uppmärksamma, även när födelsedagssiffran inte är jämnare än dagens, tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar