söndag 5 december 2021

Det är viktigare att komma ihåg att släcka

Som en liten nattmössa. Ljusens nattmössa. Så tänker jag på ljussläckaren, även om vi kanske inte använder den så jättemycket här hemma. Det lättaste är ju oftast att blåsa ut dem. Försiktigt, försiktigt för att inte få stearin överallt. Försiktigt fast handfast. Det vill säga ordentligt. Fast aldrig i närheten av fladdrande tyg och annat brandfarligt. Jag hoppas och tror att alla, alla har slutat med mossa i adventsljusstaken, vid det här laget.

Brandvarnarens dag, den kom och gick. Alla dagar borde vara brandvarnarens. De flesta dagar kommer jag ihåg att flirta lite med den. Upp mot taket vandrar min blick. Ofta innan jag lägger mig. Kan vara en rutin att borsta tänderna samtidigt, kanske. Eller smörja in händerna. Eller något annat som du alltid gör. En bra rutin.

Nattmössa på. Eller tomteluva. Jag tänker att det borde vara en bra idé att agera som en gammaldags hustomte. Att vara sin egen hustomte. Gå ett varv runt ägorna, som man sa. På vårt moderna lingo skulle det väl heta något i stil med kolla krubban, eller nåt. 

Ta ett varv i huset eller lägenheten innan du går och lägger dig. Är spisen avstängd? Kylskåpsdörren stängd? Alla handdukar upphängda på icke-brandfarliga platser. Likaså alla halsdukar och blöta vantar. Lite så. Står tomtarna på rad. Är farmors ängel upphängd rätt? Är minstingen verkligen mätt? 

Lite så. Även om ni inte behöver kolla de där tre sista meningarna, om ni inte vill. ;)

Däremot är det bra att undervisa alla i sin omgivning om hur vitalt det är att släcka elprylar på korrekt sätt. Elljusstakens kontakt ska dras ut helt ur eluttaget, inget annat. Stjärnans också, om den - eller någon annan elektriskt ljusspridare i hemmet - inte har någon fackmannamässigt monterad strömbrytare alltså.

Läser om räddningstjänstens bästa tips. Och det där med en lapp på ytterdörren är nog inte så dumt, tänker jag. Om man ser till att byta ut hur den ser ut då och då, så att ögat inte vänjer sig alltför mycket, vill säga. Utan att man verkligen SER lappen: Glöm inte släcka ljusen!

Puss på påminnelselappen då. 

Och sköt om er.

<3

/helena

ps Om ni har släckt alla ljusen nu, då får ni kika in på min senaste Fem särskilt fina, om ni vill. Om ni inte hunnit se den ännu. Eller om ni vill titta på en våra vackraste vintage-stjärnor igen. Den som glittrar som guld i garn, nästan som blicken hos ett barn - på självaste julen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar