tisdag 7 december 2021

Tre kronor till

Jo, fick ju den briljanta idén för ett tag sedan att skapa olika bilder på temat Lucia-krona. Tänkte att jag skulle bjuda er på några fler bilder från det konceptet. Vi börjar med en av de mest aktuella kronor som finns. Eller finns och finns, jo, nu då kanske: Covid-19-kronan. Den har bara tre små ljus än så länge. Första dosen, andra och booster-dosen sedan då. Vi hoppas väl att det inte ska behövas fler än så på ett tag i alla fall, men jag har ändå lämnat plats där längst ut, som ni ser.

Sedan tar vi oss ner under vattenytan, där växer och frodas diverse växter - och lever förhoppningsvis en och annan fisk fortfarande. Hotade korall-rev och en avsliten bläckfiskarm? Ja, det skulle det nog kunna vara. 

Vad det andra är får ni fantisera ihop själva. Jag kan ju inte göra allt - är ju bara konstnärlig inspiratör här inne. 

Allvarligt talat, hur hemskt är det inte att vissa fiskarter nästan bokstavligen brinner upp i sina vatten numera? Det var kanske en överdrift, men faktum är att det finns arter som bara trivs - och kan leva och föröka sig - där vattnen är tillräckligt kalla för just deras välbefinnande. Effekterna av den globala uppvärmningen söker sig också, bokstavligen, ner långt under ytan. Det här är en Lucia-krona som vill påminna oss om det.

Hihi. Den här blev ju lite kul. Möt familjen Eldsjäl. De brinner för att förändra världen, har jag hört. Just här tror jag de vill få oss att tänka till, så att kronan i plast inte smälter ner. Eller ännu hellre så att vi slutar använda så mycket plast. Plast ska användas där det behövs som mest, men helst ingen annan stans. Och Lucia ska inte ha eld i håret - bara i själ och hjärta. Jo, de säger så. Jag lovar. De pratar bara lite lågt. Eld-lågt. De är ju trots allt eld-lågor. Oj, nu blev visst jag lite väl nöjd med mina egna dåliga skämt. Förlåt förlåt.

Jo, just det, gjorde ju en till variant på den i havsdjupet, fast här är vi kvar på torra land. Det kanske är en landkrabba där längst till höger? Nej, tanken var faktiskt att det skulle föreställa horn av något slag. Fast det vet i sjutton vilket djur som har en sådan krona. En älgkrona måste det väl vara, en med mycket konstnärlig frihet i varje horn. Längst till vänster hittar vi en svans. Hästsvans. Sedan en hov. Nej, en klöv. Och en orm av något slag? Förmodligen en sådan där politiker-orm, ni vet. Ja, en sådan som gärna slingrar sig när miljö- och klimat-debatten verkligen börjar hetta till. Häpp!

Vad nu då? Har familjen Eldsjäl mer på hjärtat? Nej, det här är inte de, det här är den ursprungliga bilden som jag skapade. Den skarpögde ser nog skillnaden, även om den är marginell. Min första tanke var nämligen att skapa en möhippa-krona. Ja, ni vet en sådan där som brukar få agera tramsig brudkrona när ett glatt följe drar runt på stan och sjunger och talar om för alla: att den här sköna kvinnan klädd i gammal grön och plastig Lucia-krona fylld med morötter, hon ska gifta sig. Jodå. Tyckte att det kändes som en kärleksfull Lucia-krona. Fast sedan blev jag eld och lågor, som sagt. Sorry

Vaccin-kronan igen. Vi avslutar med en grafisk version av kronan på allas läppar - och helst i allas armar. Var ju bara tvungen att skapa en till er som inte tål att se blod också. Hehe. (Även om det här med att vaccinera sig mot covid-19 ju bara handlar om ett väldigt litet och oblodigt stick).

Sköt om er.

<3

/helena

ps Här hittar ni de tre kronor jag visat upp förut, om ni missade dem, eller vill ta er en titt till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar