måndag 13 december 2021

Musikhjälpen-kronan!

Ta-daa! Här är den, den mest stämningsfulla Luciakrona man kan tänka sig: Musikhjälpen-kronan. För finns det något mer behjärtansvärt än att få vara en liten, liten del av Musikhjälpens stora pumpande världshjärta?

Nej, naturligtvis inte. Därför var jag bara tvungen att skapa fram en Luciakrona full av musik. Tre LP:skivor. Tre underbart engagerade programledare, det är jag säker på att vi får i år igen, med hjälp av Brita, Anis och Oscar. 

- Vad hade de gjort då, på Nobel-temat? Det var jag som frågade mannen efter hans jobb på fritids i fredags. 

- Nej, jag vet faktiskt inte. Det enda de nämnde var att de fått chokladpudding till efterrätt...

Haha. Så gulliga de är, kidsen. Och så hade de varit finklädda förstås. Någon slips. Någon snygg-skjorta. Nån klänning.

Ikväll börjar det. Allvaret. Och det lättsamma. Allvarlig lättsamhet, kan vi kanske kalla det så?

Allt ljus på årets viktiga tema: För en värld utan barnarbete. Tänkte särskilt på det den här morgonen när mannen blev inkallad som lärarvikarie (eller om det var som resurs eller p.a. kanske?) igen. Oftast jobbar han på fritids, men ibland blir det ju även en och annan lärare som behöver ersättas. 

När han gick iväg till skolan denna extra ljusprydda morgon, då kände jag verkligen hur otroligt viktigt det är att vi fortsätter jämna ut orättvisorna i världen - och bekämpa fattigdomen en gång för alla. Så att alla barn får en riktig barndom. Full av längtan och drömmar, och en skola som har möjlighet och medel att bidra med kunskapen och tryggheten - genom många bra vuxna - som krävs för att uppfylla dem. 

En liten sak, som inte är så liten egentligen, på tal om Lucia, är ju att det inte ska spela någon roll vilket kön en sådan ljusbärare har. Hörde mannen berätta att det var en kille som bar kronan någonstans där det tränades inför lussefirandet. Sådant gillar vi. Eller hur? Jämlikhet på alla håll och kanter. Där har vi en hel del att göra fortfarande, ute i världen på många platser förstås, men också här i vår egen del av världen. Jämlikhet är, tyvärr, ingen självklarhet.

Musikhjälpen-kronan, den har jag skapat för att jag vet att varje krona räknas i kampen för en bättre värld.

Nu ska vi önska en massa massa bra musik, hör ni!

Sköt om er.

<3

/helena

ps Om ni inte kan få nog av just Lucia-kronor, då ska ni länka er bakåt till de tre småknasiga jag fixade här. Och är ni fortfarande inte mätta på konst-iga kronor, då är det bara att länka er bakåt till tre till här, vetja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar