onsdag 15 december 2021

Omslaget & allt annat än engångs

Det här ska handla om att slå in saker. Gåvor av olika slag. Böcker till exempel, med hjälp av böcker. Jodå.

Och vidare om att slå in små och fina saker med hjälp av extra fina och oslagbart läckra boksidor. Se där ja.

Och så handlar det också väldigt lite om att inte döma hunden efter håren. Eller maten efter enbart den brynta ytan. Eller jultallriken efter bokomslaget. Inget konstigt med det. Inte alls.

Vi börjar med det sista, eftersom det inte är huvudsaken, bara bisaken. Men jag kom på att gamla bokomslag kan funka som placeringskort, även om antalet middagsgäster i vår nuvarande verklighet såklart måste vara väldigt begränsat. Men ändå. Välj ett omslag som passar varje person, eller skriv namnet på framsidan bara.

Eller som dekoration på bordet. Särskilt om man vill att samtalet ska handla om handling. Inte som i action nödvändigtvis, utan som i romanens händelseutveckling. Kanske något för läs-lusen och bokmalen? Något för bokcirkelns avslutning, eller vårupptakt? Om ni är få och fina i er lilla bubbla, vill säga.

Nu till huvudsaken - att slå in paket, julklappar eller vilka presenter som helst förstås. Gärna med kärlek, vintage och patina i sikte. Tänk ändå, att jag gått från att tycka att det var ett fullständigt helgerån att riva ut sidor ur böcker till att bli en ritsch-ratsch-filibombom-person. Bara ut med sidorna bara! Riv och slit ut - tjoff!!

Haha. Nej, inte riktigt så såklart, men det är verkligen en bra idé att återanvända böcker som bara skulle slängts annars. Det finns helt enkelt för många gamla böcker. En del är ju bara fula och trista och passé, men en annan del är väldigt snygga. Helt ointressanta innehållsmässigt på grund av att tiden har gått ifrån dem. (Och för att det inte finns hur mycket tid i världen som helst till att läsa varken sprillans nya eller urgamla böcker).

I våras, när vi senast rensade ut en massa massa böcker ur hyllor och skåp, hittade jag de här fem små böckerna med urfina omslag. Innehållet var tämligen oinspirerat, tror jag, för jag minns inte vad det handlade om längre. 

Då kom jag på att man borde återanvända omslagen på något bra sätt. Ingen ny idé att återanvända snygga hårda pärmar, men jag tänkte ändå att det här var lite kul att tipsa om. Särskilt så här i glänsande juletid.

Bara att lägga boken du vill ge bort emellan de hårda bokpärmarna och slå in med valfritt snyggt snöre. Eller slå in vad som helst förresten. Helst något platt. Eller slå in något litet och fint i en enda boksida bara. En sida i en bok som sett sina bästa stunder som helhet, men som har lite mer att ge i sina något mindre beståndsdelar.

Zen. Nej, nu. Nu har den här boken verkligen gjort sitt. Eller? Nej, inte riktigt. Nu ska alla de där snygging-sidorna som känns så svåra att slänga få göra nytta på nytt sätt. Ett smycke inslaget i körsbär, någon?

Trassla inte till det bara. Snöa inte in på alla julförberedelser. Ta det easy. Slå er inte. Slå er inte fram. Men slå gärna in något. Helst inte för mycket nytt-nytt bara. Vi brukar ju föredra att snacka second hand här inne, i första hand.

Sköt om er.

<3

/helena

ps - Anna lilla (jag heter ju det också, som ni säkert vet), sa mannen.

- Kan du hitta din present här någonstans i den gröna bokhyllan, tror du? Han log stort när han sa det. Och gjorde en menande och inbjudande gest mot den förhållandevis omfångsrika hyllan.

Om man vill vara ännu miljövänligare och smartare (latare?) - då kan man göra som mannen gjorde med min namnsdagspresent (från Myrorna!) häromdagen - sticka in den mellan böckerna i den myllrande bokhyllan.

Hehe. Jodå. Det kunde jag. Han hade behövt gömma den MYCKET bättre än så. Hade lagt den liksom uppepå bara. Men kul var det att leta, den lilla stunden det varade.

Lite kul idé. Att få leta upp sin julklappsbok (eller annan valfri gåva). Skattjakt. Omslag(spapper) blir då helt överflödigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar