söndag 19 december 2021

Innanför ramarna, målande utsvävningar

Hm. Vad tittar han på? Är han kritisk till vår sopsortering där? Nä, det kan han inte vara, den är, nästan, oklanderlig ju. Det måste vara något annat han spanar in. Kärlek är det ju uppenbarligen i luften i alla fall.

Aha, han undrar såklart hur dagarna kan gå så fort. Nu när man bara vill att allt ska gå så långsamt som möjligt i mysiga Musikhjälpen-tid. Vi får se till att hålla kärlekens torg levande inom oss istället. Applådera alla våra medmänniskor som engagerar sig, alltid. 

Musikhjälpen är så mycket, men inte minst en påminnelse om att vi har det så bra så bra här hemma. Vi måste sträcka ut våra händer och armar och ben och tår så långt de når för att fler människor ska få möjlighet att njuta av sina liv.

Om de alls hinner njuta innan det är slut. Nu ska vi inte tänka på tråkiga siffror som de som handlar om alla barn som inte överlever sitt första år och så, men det är ändå bra att ha den tanken i bakhuvudet när du otåligt väntar på tomten sen.

Det är det här Lufsen spanar in, en tillfällig ändring av motivet i en av ramarna i vårt kök. De globala målen har naturligtvis sin självklara plats där alltid, men nu vill vi ha lite extra helgstämning.

Miss Liiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!! 

Sorry, var bara tvungen att ta en liten Miss Li-paus. Fattar inte hur bra hon är alltså. Föööör nuuuuu tackar jaag liiiiiivet. Lev nu dö sen! Lev nu dö sen! Lev nu dö sen! Lev nu dö sen!

Var dig själv.

För nu tackar VI livet, VI tar inget för givet - eller hur?

Åter till allvaret... Nej, här är ju våra sjukt oseriösa målningar. Eller vad säger jag, självklart har vi en eftertanke här. Det är ju klimatet vi pratar om här. Våra små debattinlägg i form av form och färg. De här två teckningarna har hunnit förvandlas till färdiga målningar sedan fotot togs för ett tag sedan. Blev rätt bra, tror jag. Och en tredje målades av bara farten. Den oseriösa biten handlar väl mer om hur KUL det är att måla, göra kontur och sedan riva och kollage:a allt färdigt. Det är otroligt roligt. Börja kladda själva, vetja. Övning ger färdighet, fråga mig, jag vet.

Ett julträd? Nej, många många många. Vi-skogens plansch påminner oss om trädens livsviktiga uppgift: Att producera syre - för att bara ta ett exempel. Dessutom avger de fukt, skyddar oss från solen och suger upp skadliga ämnen. Håller jorden på plats, gör de också. Både jorden och Jorden, kan man väl säga. Händiga typer de där - träden.

Åh. Bohemian Rhapsody en gång till. Freddies röst kan man inte höra för många gånger. En ständigt lika levande röst. Åh. Nu blev jag lite gråtig. Men Linnéa och Kodjo mimar och sjunger och dansar och är bara så där underbara som de kan vara. 

Tina är i buren. Är hon färdigtatuerad nu? En soluppgång till barnen som inte ser horisonten. Vi måste se till att varenda unge får känna ljuset och hoppet spira i bröstkorgen. 

Vi måste fortsätta och fortsätta och fortsätta kämpa. Vi gör skillnad. Det GÖR vi. Tillsammans. Inte bara under Musikhjälpen-veckan. Alltid. 

Lär alla i din närhet att tänka på andra. De finns där ute, alltid. De som behöver oss. Vår hjälp. Våra omtankar. De flyr över haven, för att alls ha en chans. De lever i överfulla flyktingläger, där de riskerar att bli utsatta för brott varje dag. Och natt.

Lär dig tänka på dem, en stund varje dag. Det kommer göra dig mer ödmjuk, tacksam, medmänsklig och solidarisk.


Shine. Har ni inte sett den, då ska ni göra det. Musikens kraft. Tror jag den handlar om, minns inte riktigt, minns bara den oslagbara känslan den (och alla andra oslagbara filmer där ute) har lämnat kvar i mitt hjärta. 

Den sitter i alla fall kvar där bakom i den stora blå ramen. Den second hand-inköpta ramen. Jo då, fast det var ju länge sedan den inhandlades. Britney Spears och Crossroads har suttit uppe där ett längre tag, men nu är det äntligen dags för Britney att klara sig själv igen. 

Och även om Per Åhlins snögubbe/clown/klassisk teaterpersonlighet/typ Pierrot/ borde vara ett permanent inslag bakom ramen ifråga. Men. Julstämningen kräver sina (tillfälliga) offer. Nu är det något helt annat som gäller.

Sköt om er. Och världen - den är allas vårt ansvar.

<3

/helena

ps Va? Hängde ni inte med, säger ni? Fattade ni inte vem som har fått flytta in i den blå ramen nu då? Men, hallå, det såg ni väl högst upp. Inte vem, utan vilka. Lady och Lufsen. Eller om det är mannen och jag då kanske? Ja, så är det såklart. Och där med pasta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar