måndag 20 december 2021

Solidaritet är en aktiv handling

Hej på er. Vi ska strax köra julvecka på riktigt här inne, men först vill jag påminna om årets verkliga julklapp - en solidaritetshandling: En spruta. Eller två. Eller tre. Ge bort covid-19-vaccin i julklapp, via valfri sajt som sysslar med socialt arbete i världen. Gå in till en världsomspännande hjälporganisation. Röda korset och Unicef är två av dem. In och handla nödvändiga, medmänskliga klappar.

Med hjälp av de tre, fyra blygsamma illustrationer jag gjort på temat Vaccin räddar liv, vill jag påminna om hur viktigt det är att så många som möjligt väljer att vaccinera sig mot covid-19. Väljer. Jag skriver väljer, för jag tror inte på tvång. 

Jag tror egentligen inte på några andra "tvångsmedel" än information och kunskap och en väldigt lätt knuff i rätt riktning. Men nu måste vi hjälpas åt, hör ni. Vi måste få så många som möjligt att förstå att nu är det viktigt, viktigt att gå och ta det där lilla sticket. Stick iväg och gör det nu, om du inte hunnit tidigare.

Lägg det inte på is, halka iväg och få det gjort. Helst innan jul. Tänk på att det är en av de finaste julklappar du kan ge andra - och dig själv. Ett skydd mot att bli allvarligt sjuk. Visst, vi vet inte hundraprocentigt vem som kommer bli allvarligt sjuk eller inte, även om man är fullvaccinerad, men vi vet att risken att bli allvarligt sjuk är betydligt lägre för den som är vaccinerad.

Och tänk på vår stackars överarbetade, nästan chockskadade, sjukvårdspersonal världen över. De måste klara av sitt jobb. De måste orka. De måste få ledigt också, annars håller det ju inte, för någon. Tänk på dem, när du tar din första, andra, tredje vaccinspruta. Tänk på att du underlättar deras arbetsbörda när vi ser till att så få som möjligt blir allvarligt sjuka och behöver vård, genom att vi alla (som kan) tar och vaccinerar oss.

Tänk på att det finns många fakta som talar för att man smittar andra i något mindre utsträckning om man är vaccinerad, hur bra känns inte det? Kanske hindrar du till och med någon av våra så kallade äldre-äldre att bli så sjuk att det inte finns någon räddning. 

Rädda liv - bra grej. Bara genom ett stick. Eller två. Eller tre. Beroende på hur långt just du har hunnit i solidaritetstanken - och handlingen - hittills.

Gå och fixa den där julklappen nu då, både i din egen arm och andras. Gör det inte bara för att du känner att du måste, gör det för att du själv vill bidra till att vi ska komma lite längre i kampen mot ett virus som vill ligga steget före oss hela tiden. 

Solidaritet ÄR en aktiv handling.

Sköt om er.

<3

/helena

ps Haha. Ja, mina illustrationer är väl lite knasiga förstås. Fast kul och rätt okej ändå. Tyckte ju det var så bra att vaccinationsarbetarna kom ut till/på platser där folk befann sig då, därför gjorde jag sjuksköterskan som står där vid rinken, för att hylla tanken att komma ut på plats. Sedan dess har ju den tanken och arbetssättet utvidgats ytterligare, som vi vet. Att vaccinet kommer till dig där du är, så att säga. Även om det bästa såklart är att själv ta initiativet och boka en tid.

De tre sprutorna i Lucia-krona-temat som jag gjorde nyligen, de tycker jag påminner om tre glada vårblommor - åtminstone med lite livlig fantasi. Tre glada vårblommor, en fin liknelse. Särskilt om vi håller oss förhållandevis friska och får se fram mot en ny vår snart.

Och armarna som vi måste sträcka ut, både våra egna bokstavligen, och till andra i länder där vaccintillgången inte är en självklarhet - det är inte en slump att de liknar trädstammar. För vi måste stå stadiga i den här stormen. Tillsammans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar